0:48 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / SVIJET / DAN ODLUKE ZA KATALONIJU: ČEKA SE KONAČNO „DA“ ILI „NE“

DAN ODLUKE ZA KATALONIJU: ČEKA SE KONAČNO „DA“ ILI „NE“

Katalonski predsednik Karles Pućdemon ima rok – ponedeljak, da razjasni da li je u svom govoru koji je održao u parlamentu 10. oktobra proglasio nezavisnost.

181261839059dd0d8ed91a9233705859_v4_big

Centralne španske vlasti dale su Pućdemonu rok do ponedeljka 16. oktobra u 10 sati da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili ne.

Pućdemon dosad nije nagovestio kakav će biti njegov odgovor, ali je katalonska javna televizija TV-3 objavila je da to neće biti ni „da“, ni „ne“, već jedan „razrađeni odgovor“.

Katalonski lider, koji je u nedelju položio cveće na grob nekadašnjeg katalonskog separatističkog lidera Ljuisa Kompanjsa, rekao je da će njegova odluka biti inspirisana njegovom „privrženošću miru, pristojnosti i trezvenosti, ali i čvrstinom i demokratijom“, preneo je AFP.

Ukoliko katalonska vlada potvrdi da je proglasila nezavisnost, a tu odluku ne povuče do četvrtka, vlada u Madridu mogla bi da uvede vanredne mere prema članu 155. španskog ustava, koji joj dozvoljava da regionalne vlasti stavi pod svoju kontrolu i raspusti tamošnji parlament.

Španski ministar unutrašnjih poslova Huan Ignasio Soido izjavio je u subotu da će se nejasan odgovor Pućdemona smatrati da on ne želi dijalog i da će Madrid učiniti sve da se stvari vrate u normalne tokove, što praktično znači da će reagovati kao da je nezavisnost Katalonije proglašena.

Španski dnevnik „Mundo“ piše, ne navodeći svoje izvore, da španska vlada razmatra dva opcije koje bi mogla da primeni u slučaju da Katalonija jednostrano proglasi nezavisnost.

Madrid bi, kako se navodi, Kataloniji mogao da postavi privremenu administraciju, ili vladu sastavljenu od predstavnika svih stranaka. Zatim bi u roku od od tri do šest meseci bili sazvani regionalni parlamentarni izbori.

Do te reakcije Madrida ne mora doći odmah u ponedeljak, jer Barselona do četvrtka ima priliku da se izjasni da li se pridržava španskih zakona.

Pućdemon je 10. oktobra u govoru u parlamentu u Barseloni rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog sa španskom vladom uz međunarodno posredovanje.

Pućdemonov govor i njegovo dosadašnje držanje stvorili su „pukotinu“ među strankama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Katalonska separatistička grupa Asemblea Nasional Katalana (ANC) pozvala je Pućdemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja „nema smisla“.

Uticajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopštenju, pozvala Pućdemona da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, preneo je AP.

Isti apel Pućdemonu uputio je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja je u pismu pozvala Pućdemona da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Secesionistički nastrojena partija CUP je, takođe, navela da bi Pućdemon trebalo da ignoriše upozorenje španske vlade, da „odmrzne“ proces otcepljenja i definitivno proglasi nezavisnost.

Jedan od lidera Katalonije, regionalni potpredsednik i predsednik levičarske Republikanske partije Oriol Žunkeras pozvao je, međutim, na jedinstvo, jer različita mišljenja u vezi strategije o otcepljenju od Španije prete da podele pristalice nezavisnosti.

On je rekao da moraju očuvati jedinstvo koje je neophodno na putu do republike, misleći na nezavisnost Katalonije od Španije.

Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da katalonski lider Karles Pućdemon mora da odgovori „da“ ili „ne“ na zahtev koji su mu je postavio Madrid – da razjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije i dodala da je na njemu da izbegne vanredne mere.

„To je jednostavno da ili ne. U Pućdemonovim je rukama da izbegne vanredne mere centralne vlade i ispravi društvenu podelu“, rekla je ona.

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *