9:50 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / DANAS GODIŠNJICA NAPADA NACISTIČKE NJEMAČKE NA KRALJEVINU JUGOSLAVIJU

DANAS GODIŠNJICA NAPADA NACISTIČKE NJEMAČKE NA KRALJEVINU JUGOSLAVIJU

U ranim jutranjim časovima 6. aprila 1941. godine i bez objave rata započeo je napad nacističke Njemačke na Kraljevinu Јugoslaviju.
001509Tim napadom Јugoslavija je uvučena u Drugi svjetski rat, a u više vazdušnih napada na Beograd od 6.30 tog jutra pa tokom naredna dva dana učestvovalo je 484 njemačka aviona, od čega 234 bombardera i približno 120 lovačkih aviona. U Beogradu je u bombardovanju uništen i dobar dio stambenog fonda i infrastrukture, ali i brojni spomenici objekti kulture, među kojima i nacionalna biblioteka. Požar u Narodnoj biblioteci, koja se tada nalazila na Kosančićevom vencu, odnio je oko 350.000 knjiga, uključujući i brojne rukopise i razne starine. Aprilski napad na Јugoslaviju je bio odmazda za 27. mart 1941. kada su oboreni vlada i namjesništvo, čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević. Puč od 27. marta praktično je odredio sudbinu Јugoslavije i trasirao njen put ka bloku zemalja protivnica nacističke Njemačke. Puč je izvršen u jedan sat po ponoći, 27. marta 1941. godine, a čim je informacija o prevratu dospjela u narod, u Beogradu i drugim srpskim gradovima a ponegdje i širom Јugoslavije (Dalmacija), izbile su masovne ulične demonstracije u znak podrške građana puču. Veliki masovni bunt dvadesetsedmog marta upamćen je po parolama „Bolje rat nego pakt” i „Bolje grob nego rob”. Britanski lider Vinston Čerčil izjavio je tada da je „Јugoslavija pronašla svoju dušu”. Pučem je, de fakto, poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Јugoslavije Trojnom paktu (Nemačka, Italija i Јapan) od 25. marta, a s druge strane, sasvim je izvesno da je nezadovoljstvo pristupanjem Trojnim paktu, bilo ogromno, te da je puč bio i izraz raspoloženja velikog dijela naroda. Centralna ličnost puča bio je vazduhoplovni general Dušan Simović, opšte je uvjerenje među stručnjacima da je presudan podsticaj državnom udaru u tako prelomnom trenutku imao prije svega London, a po svemu sudeći i Moskva, dok ostaje činjenica da su srpske opozicione stranke i patriotske grupe, kao i Srpska crkva, oduševljeno primile vijest o državnom udaru. Uslijedio je 6. aprila masovni brutalni napad Njemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, nakon kojeg je Јugoslavija rasparčana, a nacistički okupatori formirali su tzv. Nezavisnu državu Hrvatsku, zatim veliku Albaniju, veliku Bugarsku… Beogradsku vladu, inače, o času napada prethodno je obavijestio, sasvim precizno, srpski vojni ataše u Berlinu pukovnik Vladimir Vauhnik, vrhunski obavještajac. Јugoslovenska vojska kapitulirala je 17. aprila.

Dan sećanja na početak II svjetskog rata : U srijedu će biti obilježen Dan sejćanja na početak Drugog svjetskog rata na području Јugoslavije, kada je bombardovan Beograd, 6. aprila 1941. godine.Ceremoniju polaganja vijenaca i odavanja počasti u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.Vijence će položiti i predstavnici grada Beograda, udruženja za negovanje tradicija, potomci stradalih i građani.Istog dana kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu, koji se nalazi na Zemunskom keju, vijence će položiti predstavnici Vojske Srbije.U Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju, koja se nalazi na Novom groblju u Beogradu, ukupno je sahranjeno 1.992 sugrađana.Od tog broja je identifikovano 631, neidentifikovano je 909 muškaraca, 393 žene i 59 djece. Precizan broj žrtava nikada nije utvrđen, najčešće se uzima da ih je bilo 2.274. Njemačke procene govorile su da je žrtava bombardovanja bilo između 1.500 i 1.700.

IZVOR: RTRS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *