5:11 , недеља , 24 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DANAS JE LAZAREVA SUBOTA

DANAS JE LAZAREVA SUBOTA

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu, uspomenu na poslednje čudo Hristovo pred Nedelju stradanja, smrt i Vaskrsenje.

Događaj Lazarevog vaskrsenja se, prema jevanđeljima, dogodio u Vitaniji i uvod je u novu veru u Vaskrsenje.

, Image: 217330265, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Prema jevanđeljskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju  četiri dana posle smrti Lazareve, oživeo ga i digao ga iz groba, pa je taj praznik poznat i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog.

U hrišćanstvu taj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika.

 

Vaskrsenje Lazarevo naljutilo je prvosveštenike i, kako kaže jevanđelje, neposredan je povod za odluku judejske skupštine o pogubljenju Spasitelja.

Pravoslavni vernici istovremeno proslavljaju i Vrbicu koja, prema kanonu Crkve, počinje službama bdenja u navečerje Cvetne neđelje, svečanog ulaska Hristovog u Svetu zemlju.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik đečje radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite đecu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do neđeljne liturgije, na Cvijeti, kada se obavlja blagosiljanje vrbe.

Vrbove grane, koje se potom dele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *