13:24 , петак , 22 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DANAS JE VIDOVDAN

DANAS JE VIDOVDAN

Srpska pravoslavna crkva obilježiće danas Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.
vNjegova Svetost patrijarh srpski Irinej služiće vidovdansku liturgiju u porti Manastira Gračanica i parastos kosovskim junacima na Gazimestanu. Svečanosti bi trebalo da prisustvuje i direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Vidovdan ili praznik sjećanja na kosovsku pogibiju obilježen je crvenim slovom u kalendaru SPC, a za naziv praznika vezuje se Sveti Vid koji je, prema „Prologu“ vladike Nikolaja Velimirovića, porijeklom sa Sicilije.
Ovaj svetitelj hrišćanstvo je zadužio podvizma u vrijeme cara Dioklecijana, velikog progonitelja hrišćana.
Isti datum u kalendaru SPC pominje se i kao praznik starozavjetnog proroka Amosa – slave srpskog kneza Lazara, koji je poginuo na taj dan, a u navečerje praznika se svojim velmožama pričestio u Crkvi Samodreži na Kosovu.
Prema „Prologu“, SPC istog dana slavi i svog patrijarha Jefrema, koga je Sabor izabrao 1375. godine i koji je „1382. vjenčao kneza Lazara za cara“.

Izvor: RTRS

Foto: Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *