15:29 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DANAS MARKOVDAN: ŠTA NE SMIJETE RADITI

DANAS MARKOVDAN: ŠTA NE SMIJETE RADITI

Vjernici tek što su proslavili Đurđevdan kada, baš kao u Ivkovoj slavi, pred sobom imaju novog sveca – danas srpska pravoslavna crkva praznuje Markovdan. Za ovaj praznik koji se slavi i kao krsna slava narod vezuje mnoge običaje i vjerovanja koja su se održala sve do današnjih dana.

markovdan

U narodu se ovaj praznik svetkuje uvijek 8. maja kao zavjetina u mnogim naseljima. Markovdan je takođe i krsna slava mnogih srpskih porodica. Sveti Marko je slava velikog broja porodica u Srbiji, a pada samo dva dana poslije Đurđevdana.

Markovdan se u Srbiji obilježava i praznuje od davnina. Vjerovalo se da će onoga ko se danas ogriješi i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Ovo se smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. Ova tradicija se prenijela i na ostala zanimanja – danas nikako ne treba raditi jer se vjeruje da Sveti Marko hoda svijetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevrijeme koje će ga pratiti preko cijele godine.

Takođe, ovo je loš dan za spavalice! Na ovaj dan, vjeruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan i pospan preko cijele godine.

Prema narodnom vjerovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cijele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

U Leskovačkoj Moravi se smatralo da kukuruz treba početi sa okopavanjem od Markovdana, kada je najbolje i kupus rasađivati – da bi dobro rodio. U Gornjoj Pčinji se Sveti Marko proslavlja pod nazivom Marko Gradobija, i ništa se nije smjelo raditi da ne bi grad pobio sav rod i letinu.

Današnji dan, nazivajući ga Markovdanom, naročito su praznovali kovači vjerujući da bi im miševi izgrizli mijehove ako bi tog dana radili.

(Telegraf)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *