4:30 , уторак , 20 август 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DANAS MEĐUNARODNI DAN ŽENA

DANAS MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Danas se obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.
 

Dan žena je prvi put obilježen 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke partije.

Naredne godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik i tokom sovjetskog razdoblja koristio se za obilježavanje „herojstva radnica“.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

Dvije godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Čestitku povodom 8. marta uputili su zvaničnici Republike Srpske. Predsjednik Srpske Milorad Dodiknaveo je u čestitiki da unapređenje položaja žena, u svim oblastima života i rada, ostaje zajednički cilj našeg društva.

„Svim ženama čestitam 8. mart – Međunarodni dan žena, njima i njihovim porodicama želim puno zdravlja, sreće i uspjeha. Obilježavanje 8. marta prilika je da se podsjetimo dugogodišnjih napora na ostvarivanju društvenih, ekonomskih i političih prava žena u svijetu, sa posebnim osvrtom na dostignute standarde u ravnopravnosti polova u Republici Srpskoj“, navedeno je u čestitki predsjednika Srpske.

Čestitku povodom 8. marta uputila je i premijerka Željka Cvijanović, poručivši da će Vlada Srpske nastojati da doprinese poboljšanju ukupnog položaja žene.

„Vlada Republike Srpske će i ubuduće, prilikom kreiranja politika i mjera, raditi na poboljšanju ukupnog položaja žena i njihovom osnaživanju, insistirati na promociji ravnopravnosti polova i na punoj društvenoj uključenosti i ostvarivanju svih drugih ekonomskih i socijalnih prava“, navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je istakla da su se žene organizovale posredstvom nevladinog sektora i građanske inicijative u nastojanju da budu ravnopravne, edukovane, ekonomski nezavisne i aktivno uključene u društveni život.

Međunarodni dan žena čestitao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je poručio da je uloga žena sve značajnija u društvu s obzirom na to da ih je sve više na rukovodećim pozicijama i da su u mnogim oblastima nosioci političkog, ekonomskog i društvenog razvoja Srpske.

„Imajući u vidu značaj i ulogu žene u našem društvu i porodici, upućujem iskrene čestitke povodom 8. marta sa željom da i ovaj dan svim ženama donese radost i sreću“, naveo je Čubrilović u čestitki, izrazivši zahvalnost svim ženama na nesebičnom doprinosu izgradnji boljeg i humanijeg društva u Republici Srpskoj i BiH.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *