8:11 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DANAS OBAVEZNO POKLONITE NEŠTO CRVENO DRAGIM LJUDIMA, EVO ZAŠTO!

DANAS OBAVEZNO POKLONITE NEŠTO CRVENO DRAGIM LJUDIMA, EVO ZAŠTO!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave roditelje Bogorodice, Joakima i Anu.

Sveti Joakim i Ana živjeli su 50 godina u braku, bez djece. Živjeli su od samo trećina svojih prihoda, jer su drugi dio davali siromašnima, a treći crkvi.

roditelji

Međutim, nisu mogli da imaju djece, što ih je dugo mučilo. Jednom prilikom, kada su otišli u Jerusalim da prinesu žrtvu Bogu, sveštenik im je rekao “Nisi dostojan da se iz tvojih ruku primi dar jer si bezdetan”.

To ih je veoma rastužilo, pa su po povratku kući krenuli da se mole za jedno dijete. U starosti su ga i dobili i to Presvetu Bogorodicu. Joakim je živio 80 godina, a Ana 79.

Vjerovanja na današnji dan

Današnji dan treba provesti u krugu porodice, naročito sa roditeljima. Izbjegavajte svađe, jer prema vjerovanjima, ko se u krugu porodice danas posvađa, tjeraće ga maler cijele godine.

U nekim delovima Srbije postoji običaj da se na današnji dan dijele pokloni dragim osobama koji bi trebalo da budu umotani u crveni papir ili imaju neki crveni detalj na sebi.

Rasuđivanje na današnji dan kaže:

Milostinju ne treba davati s gordošću nego sa smirenjem smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe. Ne reče li sam Gospod: meni učiniste ono što učiniste malim i siromašnim.

Ako, dakle, dajemo milostinju ma u čije drugo ime ili u ime svoje, ne možemo izbjeći gordosti, koja čim se pojavi u srcu ništi sva učinjena dobra dela. I kad dajemo prosjaku kao prosjaku a ne kao Hristu, ne možemo izbjeći ni gordosti ni prezrenja.

A šta vrijedi činiti čovjeku milostinju gordeći se sobom i prezirući čovjeka? Vrlina nije vrlina, ako se pomiješa s grehom, kao što mlijeko nije mlijeko, kad se pomiješa sa gasom ili sirćetom.

IZVOR-ATV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *