8:42 , субота , 16 фебруар 2019
Početna / KULTURA / DANAS POČINJU 47.LUTKARSKI SUSRETI

DANAS POČINJU 47.LUTKARSKI SUSRETI

Danas u Malom pozorištu „Duško Radović“ počinju 47. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

092141

Publika će tokom tri dana festivala imati prilike da pogleda deset predstava iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Kruševca, Niša, Banjaluke i Beograda.

Prvog dana na repertoaru su lutkarske predstave za djecu „Riječna sirena“ (Pozorište lutaka – Pinokio), „Basne iz sjenke“ (Pozorište za djecu Kragujevac), „Petar Pan“ (Pozorište mladih Novi Sad) i „Kameni cvijet“ (Malog pozorišta „Duško Radović“).

Narednog dana biće prikazane još tri predstave u okviru takmičarskog programa i to: „Cirkus Mario i Neta“ (Malog pozorišta „Duško Radović“), „Pjesma bijelog kita“ (NP „Toša Јovanović“, Zrenjanin) i „Princeza bez carstva i bogatstva“ (Dječje pozorište Subotica).

Trećeg i posljednjeg dana (1.12) predstaviće se Pozorište lutaka Niš sa predstavom „More mašte“ i Dječje pozorište Subotica sa „Ivicom i Maricom“, dok će na svečanom zatvaranju biti izvedena predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, „Odisej – san o povratku“.

Stručni žiri koji će dodijeliti nagrade u deset kategorija čine Slavčo Malenov (predsjednik), Zoran Đerić i Boris Čakširan, dok će Dječiji žiri dodijeliti tri nagrade („najglasniji aplauz“, „naj, naj predstava“ i „lutkarska čarolija“).

Pored glavnog programa, festival ima i prateći program u okviru koga će biti realizovane četiri lutkarske radionice za djecu, Izložba fotografija – Festival u fokusu i Izložba lutaka studenata FPU, kao i promocija izdanja posvećenih lutkarstvu na kojoj će biti predstavljena sva izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, uključujući i zajednička izdanja sa Pozorišnim muzejem Vojvodine, kao i časopis za lutkarsku umjetnost Niti.

IZVOR: RTRS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *