14:40 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / DANAS SAHRANA MITROPOLITA NIKOLAJA

DANAS SAHRANA MITROPOLITA NIKOLAJA

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služiće danas u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegrada zaupokojenu liturgiju povodom smrti Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

363308_1

Služenje zaupokojene liturgije počeće u 8.30 časova. Nakon liturgije, biće služeno opijelo i obavljena sahrana, objavljeno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Sahrani mitropolita Nikolaja prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a liturgiji i sahrani delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Mitropolit Nikolaj biće sahranjen, prema sopstvenoj želji, u porti manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je Srni da je Dobrun zadužbina mitropolita Nikolaja, koji je obnovitelj ovog manastira.

„Sahranjujemo uzornog učitelja Crkve, episkopa i mitropolita, kao i nekoga ko je uvijek služio svom narodu i Crkvi. To je sigurno najljepše što čovjek može da uradi za života“, rekao je episkop Grigorije, kojeg je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve imenovao za administratora upražnjene Eparhije dabrobosanske sa svim pravima i dužnostima eparhijskog arhijereja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija proglasio je 30. oktobar za Dan žalosti na području grada povodom upokojenja mitropolita Nikolaja.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je 27. oktobra, na praznik Prepodobne mati Paraskeve, u Univerzitetskoj bolnici u Foči u 88. godini.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *