2:17 , петак , 16 новембар 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DANAS SE OBILJEŽAVA VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK BOGOJAVLJENJE

DANAS SE OBILJEŽAVA VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK BOGOJAVLJENJE

Na dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, biće uslišene sve želje. Na bogojavljensko veče, kaže predanje, otvaraju se nebesa. Treba jasno zamisliti želju, pa u ponoć pogledati u nebo i poželjeti da se ona ostvari.
Bogojavljenje-640x380Na ovaj način možete dočekati jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne crkve. Prethodi mu Krstovdan, prvi dan posta poslije božićnih praznika, a odmah za njim, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj, koji je Isusa krstio u rijeci Jordanu. Toga dana se, prema Bibliji, poslije krštenja Isusa Hrista u rijeci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočovjeka i slavi se kao Bogojavljanje.

Čudotvorna sveta voda

Ta voda se uzima i nosi kući, nikada se ne kvari i pije se tokom cijele godine radi iscjeljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grijehova, očišćenja duše i tijela.

Vjernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju riječima „Hristos se javi“ a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Od prije desetak godina kod Srba je obnovljen stari običaj da se u rijeku baci krst, a mladi se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate.

Narodna vjerovanja

Bogojavljensku vodicu nekada su pile trudnice da bi se lakše porodile i bolesnici zbog iscjeljenja, a ta se voda sipala i u bunar kako bi se pročistio.

Običaj je bio da neudate djevojke stave ogledalce pod jastuk noć pred Bogojavljenje, jer se vjerovalo da će tako sanjati budućeg muža.

Većina običaja i obreda bila je podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se ujutro, prije izlaska sunca, obavi ritualno kupanje u rijeci.

Zato se za Bogojavljanje u rijeku baca Časni krst, a mladi se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate, kako bi imali sreće tokom cijele godine.

Običaj je da se na Bogojavljenje izađe na neku vjetromjetinu, iznese malo pepela i pušta pomalo iz ruke. Ako duva istočni vjetar, godina će biti sušna, ako duva jugo, biće kišna, ako duva zapadni vjetar, biće rodna, ali i olujna, a ako je prevladao sjeverac, biće hladna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *