15:32 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DANAS U ISTOČNOM SARAJEVU POMEN UBIJENIM PRIPADNICIMA ЈNA

DANAS U ISTOČNOM SARAJEVU POMEN UBIJENIM PRIPADNICIMA ЈNA

Obilježavanje 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici biće održano danas u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

100808

Obilježavanju stradanju vojnika ЈNA prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine koju čine potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Јovičević i narodni poslanici Marko Vidaković i Miroslav Brčkalo.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 11.00 časova u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima bude služen parastos pripadnicima ЈNA poginulim u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine.

U 11.30 časova biće položeni vijenci na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima, nakon čega je u 11.45 časova planirano obraćanje zvaničnika.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da pomen poginulim u Dobrovoljačkoj ulici ove godine bude organizovano samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u Sarajevu u Federaciji BiH zbog ponašanja kantonalnih i federalnih vlasti.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano početkom 2012. godine donio je odluku o obustavi istrage protiv 14 osoba, smatrajući da nisu učinili krivična djela za koja se terete.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je predmet „Dobrovoljačka“ preuzelo od Vojnog suda u Beogradu pokrenutog još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić tada komandant Teritorijalne odbrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Јovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Predmet „Dobrovoljačka“ ustupljen je Haškom tribunalu koji je 2003. godine zaključio da nema nikakvog razloga za krivičnu prijavu protiv Јovana Divjaka.

Po srpskoj potjernici u Londonu u martu 2010. godine uhapšen je Ejup Ganić, ali ga je engleski sudija pustio, smatrajući da je postupak „politički motivisan“.

Јovan Divjak je 2011. godine priveden u Beču zbog identične potjernice, ali je Austrija odbila da ga preda Srbiji sa obrazloženjem da se „ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu“.

IZVOR-FOTO: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *