5:43 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / BIH / DANAS VRUĆE, NARANDŽASTO UPOZORENJE ZA NAREDNA DVA DANA

DANAS VRUĆE, NARANDŽASTO UPOZORENJE ZA NAREDNA DVA DANA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH od danas će ponovo biti vruće, sa temperaturom vazduha do 40 stepeni Celzijusovih, i za naredna dva dana izdato je narandžasto upozorenje za područje cijele BiH.

20170809074428_438125

Upozorenje zbog visoke temperature i vrijednosti UV indeksa izdato je za period od 13.00 do 18.00 časova, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda saopšteno je da su pljuskovi mogući na sjeveru uz rijeku Savu. Vjetar će biti jugozapadni, istočni, popodne u skretanju na jugoistočni i jugozapadni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nakon kratkotrajnog osvježenja, temperatura u Srpskoj ponovo vrtoglavo raste, a ljekari upozoravaju da vreli dani i nagle promjene vremena mogu negativno uticati na zdravlje. Savjetuju svima, a posebno starijim građanima i hroničnim bolesnicima, da ne izlaze u najtoplijem dijelu dana, da se ne izlažu velikim fizičkim naporima i da uzimaju dovoljno tečnosti.

Građani kažu da teško podnose ekstremno toplo ljeto i velike temperaturne oscilacije , posebno hronični bolesnici. Mnogi , međutim moraju da rade na otvorenom i na suncu , bez obzira na vremenske prilike. Visoke temperature idealne su i za razvoj bakterija , pa posebnu pažnju treba obratiti na higijenu, češće prati ruke i voditi računa o čistoći namirnica, kako bi se spriječile infekcije, savjetuju ljekari.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *