10:09 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / BIH / DELEGACIJA EU: POVEĆANJE AKCIZA BITAN ELEMENT REFORMSKE AGENDE

DELEGACIJA EU: POVEĆANJE AKCIZA BITAN ELEMENT REFORMSKE AGENDE

Portparol Delegacije EU Jamila Milović Halilović rekla je da su prihodi od predloženih akciza na gorivo namijenjeni direktno modernizacija kompletne transportne infrastrukture. Izmjenama zakona o akcizama povećavaju se akcize na gorivo za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju puteva.

BIH IEUHalilović je istakla da su takve mjere ključne i za promociju ekonomskog rasta BiH, a da će povećani prihodi iz prikupljenih sredstava omogućiti i zaduživanje kod Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih međunarodnih institucija.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici zakazanoj za srijedu, 5. april, trebalo bi da se izjasni o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku seta zakona čije je usvajanje uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om – prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda po hitnom postupku, te zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Predloženo povećanje akciza na gorivo važan je element reformske agende, a koja je bitan dio evropskog puta BiH, poručeno je iz Delegacije EU u BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *