19:11 , уторак , 20 март 2018
Početna / BIH / DEMOBILISANI BORCI NASTAVLJAJU PROTEST: TRAŽIMO PO 320 KM ZA NEZAPOSLENE

DEMOBILISANI BORCI NASTAVLJAJU PROTEST: TRAŽIMO PO 320 KM ZA NEZAPOSLENE

Demobilisani borci Armije BiH, koji već 15 dana protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH /FBiH/ u Sarajevu, traže 320 KM mjesečne naknade za nezaposlene borce i poručuju da će nastaviti protest do ostvarivanja njihovih prava.

7-bktkqTURBXy9hYzAwYWM5YjdlMGI0ZDAyNjNjMzQwYTQzZmRlZjFjMC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Demobilisani borac Armije BiH iz Gornjeg Vakufa Bakir Gazija kaže da ih je juče posjetio premijer FBiH Fadil Novalić, ali da nisu uspjeli ništa da se dogovore.

“Mi tražimo svoja prava, a on nije za naša prava. Najugroženija smo kategorija i tražimo da riješe status boraca koji su na birou, a za borački dodatak ćemo se kasnije boriti”, rekao je Gazija za portal “Kliks”.

Hamdija Krnjić iz Novog Travnika kaže da je siguran da će demobilisani borci ostvariti svoja prava i ističe da je problem nepostojanje komunikacije između Ministarstva za boračka pitanja i premijera Fadila Novalića.

Vlada FBiH je u subotu, 24. juna, održala tematsku sjednicu posvećenu zahtjevima boraca koji protestuju. Ustanovljeno je da se godišnje za boračke naknade izdvaja 570 miliona KM, a da bi za ispunjavanje novih zahtjeva bilo potrebno dodatnih 770 miliona KM, što bi, prema Novalićevim riječima, budžet entiteta dovelo pred kolaps.

Demobilisani borci počeli su protest ispred zgrade Vlade FBiH 12. juna.

IZVOR-ATV, KLIX

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *