14:42 , четвртак , 22 август 2019
Početna / BIH / DEMOGRAFSKA SLIKA BiH SVE CRNJA

DEMOGRAFSKA SLIKA BiH SVE CRNJA

U Bosni i Hercegovini broj živorođenih u prvih šest mjeseci ove godine za 2,46 odsto je manji nego u istom periodu lani, što je samo nastavak bijele kuge, koja će uz masovno iseljavanje, na kraju demografski opustošiti BiH.

 

 

 

 

 

 

 

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih pola godine registrovano je 13.045 živorođene djece, što u odnosu na isti period lani pokazuje pad broja živorođenih za 2,46 odsto.

Nadalje, podatak koji bi trebao zabrinuti svako društvo jeste da nam je prirodni priraštaj u minusu, za pola godine iznosi -5.594. Negativna stopa prirodnog priraštaja takođe je povećana u odnosu na isti period lani, u prvih šest mjeseci 2017. bila je -5.424.

Uz ovakve podatke, u ovoj godini zabilježeno je i povećanje sklopljenih brakova, ali i znatno povećanje razvoda.

– Tokom prvih šest mjeseci ove godine u BiH je sklopljeno 8.078 brakova, što u odnosu na prvih šest mjeseci 2017. pokazuje povećanje od 5,53 odsto. Takođe, tokom prvog polugodišta ove godine razvedena su 1.082 braka, što predstavlja povećanje od 14,98 odsto u odnosu na isti period lani – navodi se u analizi Agencije za statistiku BiH.

Nadalje, već ranije u javnost je plasiran podatak da je od početka godine do danas iz BiH otišlo 18.000 ljudi. Navedeno je da odlaze cijele porodice, i to ne samo zbog nedostatka radnih mjesta nego zbog cjelokupnog političkog i društvenog prilično negativnog ambijenta.

Sociolog migracija s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Amer Osmić kazao je za Avaz da je u BiH prošle godine rođeno oko 29.000 djece.

Prije rata

– Komparacije radi, 1997. je to bilo oko 48.000, a do rata (1990.) taj broj je bio oko 69.000. Dakle, prema ovome, vidi se taj negativni trend i ovakvi podaci govore sve što se treba znati o demografiji u BiH. S tim da ovu brojku rođene djece iz 2017. godine nećemo moći održati, jer je prosječna starost majke koja rađa prvo dijete trenutno 26 godina. Dakle, godište rođenja te majke je 1992., u narednim godinama primat rađanja djece preuzimaju ratne generacije, kojih je mnogo manje – pojasnio je Osmić.

Dodao je da je drugi pokazatelj da u BiH od 2012. do ove godine imamo 1.500 upisanih prvačića manje.

– Dakle, naša država u ovom je periodu izgubila tri kompletne osnovne škole, ako računamo da je prosjek po školi oko 500 učenika. Trenutna demografska slika u BiH možda je još i dobra uzimajući u obzir šta nas čeka u naredne dvije ili tri godine. Ono što slijedi je moguće samo nazvati katastrofom, bolje neće biti, a sve zbog toga se što političari iz BiH uopšte ne bave demografskim politikama i poticajima rađanju i ostanku u ovoj državi – naglasio je Osmić.

Mladi nemaju perspektivu

– Treća stvar koja je vrlo važna jeste da mi imamo strašan problem s odlaskom mladih ljudi iz države. Oni odlaze jer nemaju apsolutno nikakav motiv da ostanu ovdje, niko im ne nudi ništa. Zanemareni su i na margini društva, ne vide perspektivu i ne očekuju da bi se stanje moglo promijeniti u naredne tri do četiri godine – pojasnio je Osmić.

IZVOR: AVAZ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *