15:33 , понедељак , 23 април 2018
Početna / SVIJET / DJECA TEK SA 14 GODINA MOGU SAMA PREKO ULICE

DJECA TEK SA 14 GODINA MOGU SAMA PREKO ULICE

Mnogi roditelji mrze samu pomisao na to da njihova djeca samostalno prelaze cestu.

A mogli bismo taj fenomen nazvati „uličnim strahom“. To je onaj trenutak kad čekate da pređete prometnu ulicu i konačno odlučite izaći u prazninu u prometu i pretrčati preko.

20170505153436_424879

Naučnici su izdali upozorenje vezano za dopuštanje da djeca mlađa od 14 godina samostalno prelaze cestu. Prema novom istraživanju na Univerzitetu u Ajovi, mlađa djeca nemaju moć prosuđivanja situacije i fizičke vještine potrebne za dosljedno i sigurno prelaženje ceste.

„Neki ljudi misle kako mlađa djeca mogu biti sposobna da pređu ulicu kao odrasle osobe. Naše istraživanje pokazuje da to nije nužno slučaj na prometnim cestama gdje saobraćaj uopšte ne staje“, rekla je autor istraživanje Džodi Plumert.

Četrnaest godina nekima može zvučati dovoljno staro, kad su istraživači koristili simulacije kako bi procijenili sposobnost djece od šest do 14 godina u prelaženju jedne trake prometne ceste. Mlađa djeca su imala poteškoće pri prelasku na sigurno, a stopa nezgoda je bila visoka, čak do osam odsto među šestogodišnjacima. U međuvremenu, desetogodišnjaci su pogođeni manje puta  pet odsto, a dvanaestogodišnjaci  dva odsto. Samo su četrnaestogodišnjaci bili u stanju svaki put sigurno preći preko ceste. Stoga bi trebalo preduzeti dodatne mjere predostrožnosti i prepoznati ako vaše dijete možda nije sposobno predvidjeti saobraćaj. A ako moraju preći ulicu bez vaše prisutnosti, podučite ih da budu strpljivi i čekaju veće praznine u saobraćaju.

IZVOR-NEZAVISNE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *