5:58 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DNS NAJOŠTRIJE OSUDIO IZJAVU DŽONATANA MURA

DNS NAJOŠTRIJE OSUDIO IZJAVU DŽONATANA MURA

Demokratski narodni savez najoštrije osuđuje izjavu šefa Misije OEBS-a u BiH Džonatana Mura, koju su prenijeli pojedini mediji, da je „sadašnja politika Republike Srpske diskriminirajuća po pitanju bosanskog jezika“ te da je DNS „stranka koja je inicirala negiranje bosanskog jezika“, navedeno je u saopštenju DNS-a.

068582

Nije istina da je u obrazovnom procesu u Republici Srpskoj prisutna diskriminacija i segregacija. Demokratski narodni savez kao i Ministarstvo prosvjete i kulture poštuju Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik. U pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje se naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH.

Iz DNS-a podjsećaju da je Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju bio na ocjeni ustavnosti Ustavnog suda BiH, gdje je kao razlog podnošenja zahtjeva istaknuta navodna diskriminacija u sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj, ali je zahtjev odbijen kao neosnovan. Takođe, brojni procesi su pokrenuti i svi su završili u korist Republike Srpske jer je Ministarstvo prosvjete i kulture omogućilo svoj djeci u Republici Srpskoj jednako pravo na obrazovanje.

 

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *