11:54 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / DOBROTVORNO VEČE ZA IZGRADNJU SPOMENIKA SRPSKOJ MAJCI

DOBROTVORNO VEČE ZA IZGRADNJU SPOMENIKA SRPSKOJ MAJCI

U Bijeljini je sinoć, u organizaciji Aktiva žena bijeljinskog SDS-a, održano dobrotvorno veče, čiji prihod treba da pomogne nastavak izgradnje spomenika posvećenog srpskoj majci.

090716-750x563
„Sav novac koji  bude prikupljen dobro će doći i biće odmah predat Udruženju porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, koje je inicijator izgradanje spomenika“, rekla je koordinator u gradskom Aktivu žena SDS-a Branka Savčić Marković, dodavši da svi, koji sinoć nisu bili u prilici da dođu, svoj prilog mogu dati Udruženju.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović kaže da nedostaje 10.000 KM za završetak spomenika majkama koje su svoje sinove izgubile u svim prethodnim ratovima.

„Podizanjem ovog spomenika želimo da se na neki način odužimo svim ovim majkama“, rekla je Mitrovićeva i pozvala sve ljude, koji su u mogućnosti, da pomognu kako bi istrajali u ovoj namjeri.

Ona je naglasila da ovaj spomenik treba da bude svjedočanstvo kako su majke svoje sinove podizale da se časno i pošteno bore za svoj narod.

Profesor Rajko Blažić, vajar, kaže da je posao na izgradnji spomenika „stao na pola puta“, te da je do sada urađen postament i polovina skulpture.

„Ako sve bude išlo svojim tokom, nadamo se da ćemo spomenik završiti do Vidovdana – 28. juna, iako je prvobitna želja bila da sve bude gotovo na Materice, u decembru prošle godine“, rekao je Blažić.

U okviru programa dobrotvorne večeri, koji je održan u Centru za kulturu „Semberija“, učestvovao je ansambl Kulturno-umjetničkog društva „Pletenica“, ženska vokalna grupa Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Semberija“, solo pjevači duhovnih pjesama, glumci, recitatori.

Izgradnja spomenika počela je 2015. godine u porti Sabornog hrama Presvete Bogorodice u bijeljinskom naselju Ledinci.

Na području Semberije i Majevice 1995. godine bilo je 870 poginulih i nestalih boraca, starosti od 18 do 40 godina. Tada se kao nestalo vodilo njih 279, a danas se traga za još 60 boraca sa sembersko-majevičkog područja.

 

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *