6:38 , уторак , 19 март 2019
Početna / BIH / DODIK I ČOVIĆ NAKON SASTANKA: PRATIĆEMO SE NA SVIM NIVOIMA VLASTI

DODIK I ČOVIĆ NAKON SASTANKA: PRATIĆEMO SE NA SVIM NIVOIMA VLASTI

Naša saradnja će se produžiti i dogovorili smo se da se pratimo na svim nivoima vlasti, rekao je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a i novoizabrani srpski član Predsjedništava BiH nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodao je da je zajednički dogovor uspostaviti zajedničke politike koje ne prave problem.

Delegacije su predvodili lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović.

„Borićemo se da se ojača suverenitet BiH i kroz otkazivanje visokog predstavnika i stranih sudija i zalažemo se za izmjene Izbornog zakona“, kazao je Dodik.

„U tom pogledu ćemo koordinirati naše aktivnosti vezano i za ekonomske politike u onome koliko BiH ima kapaciteta.Isto tako BiH koja će se vratiti i funkcionisati u skladu sa Ustavom i na činjenici da je ona zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, napomenuo je Dodik dodajući:

„Ja sam obavijestio partnere da već sljedeće sedmice pristupamo  formiranju vlasti u RS i da ćemo po tome pristupiti izboru mandatara“.

Istakao je da vjeruje će Vlada RS biti formirana do početka narednog mjeseca.

Čović se zahvalio Dodiku na domaćinstvu i istakao da su imali sastanak užih predsjedništva stranaka.

Rekao je da im je primarni cilj da ostvare kandidatski status što prije, te da je njihova obaveza da urade izmjena Izbornog zakona.

„Sumirali smo i rezultate izbora koji su izvrsni za HDZ“, rekao je Čović i istakao da postoji manjkavost u tome što  HDZ nema predstavnika u Predsjedništvu“.

Dodao je da su dogovorili jednu dinamiku kako bi rješavali ključna pitanja.

Dodik je istakao da se ništa nisu dogovarali ovdje da bi to bilo protiv nekog trećeg.

„Tog trećeg pozivamo da s nama zajedno učestvuje u rješavanju nagomilanih problema. Mi mislimo ovdje da suverenitet BiH može biti ojačan činjenicom da lokalne institucije i politički predstavnici preuzmu odgovornost“, kazao je Dodik.

On je potvrdio da će HDZ imati potpredsjednika RS i da će se zajednička saradnje odvijati i u Vijeću naroda i na nivou Vlade RS.

„HDZ je reprezentativni politički predstavnik hrvatskog naroda i zato sarađujemo sa njima. Razgovarali smo i pitanjima potvrđivanja konstitutivnosti Srba u određenim kantonima. Želimo da to pitanje skolnimo sa dnevnog reda, da ne bi bilo predmet špekualcija. Saradnja na nivou Brčko Distrikta daju dobre rezultate“, naveo je Dodik.

Kako je kazao, SNSD je zaintereosovan za adekvatno predstavljanje srpskog narda.

„SNSD neće dopustiti da se konstituiše Doma naroda FBiH bez popune kluba srpskih predstavnika. Loša je poruka federalne vladajuće elite da nikada do sada srpski klub u Domu naroda FBiH nije bio popunjen“, naveo je Dodik.

 

IZVOR-NEZAVISNE NOVINE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *