11:57 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: KOMARICA ŠALJE NEGATIVNE PORUKE O SRPSKOJ

DODIK: KOMARICA ŠALJE NEGATIVNE PORUKE O SRPSKOJ

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da banjalučki biskup Franjo Komarica u kontinuitetu šalje negativne poruke protiv Srpske iako su mu njene institucije pomagale u obnovi i izgradnji crkvene imovine.

DK

„Republika Srpska je pomogla u izgradnji katoličke crkve i gerijatrijskog centra u banjalučkom naselju Petrićevac, zatim Katoličku gimnaziju, a u našoj Vladi su tri ministra Hrvata, kao i potpredsjednik Republike Srpse, a zastupljeni su i u ostalim institucijama“, rekao je Dodik novinarima.

On je upitao zašto se laže o Republici Srpskoj i o čemu je tu riječ?

„Na koji način Komarica misli da gradi dijalog sa nama, je li način da se u svijetu kleveće Republika Srpska? Nisam mogao ćutati na ono što je rekao o Srpskoj, a što se mene tiče to ga trajno delegitimiše za razgovor ili dijalog o bilo kakvoj temi“, poručio je Dodik.

Banjalučki biskup Komarica je u svojim nedavnim medijskim istupima iznio niz optužbi na račun Republike Srpske.

Srpska smanjuje iznos duga“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da Srpska uspješno ispunjava kreditne obaveze i smanjuje apsolutni iznos duga, što je jedinstven primjer u regionu.

Dodik kaže da Srpska održava finansijsku likvidnost i da postoji neobjektivna predstava o njenim zaduženjima.

„Dospijevaju određeni anuiteti koji se odnose na vraćanje ranijih obaveza i najčešće dio njih vraćamo emisijom obveznica“, rekao je novinarima Dodik i naveo da Srpska u apsolutnom smislu smanjuje kreditne obaveze.

On je istakao da je, osim u 2014. godini, Republika Srpska izmirila 30 odsto ranijih kreditnih obaveza, među kojima su i do 1991. godine, zatim stara devizna štednjea i ratna šteta.

„Pribavljanjem novca od klirinškog duga i eventualnom privatizacijom Rudnika željezne rude `Ljubija` ćemo obezbijediti dovoljno novca za potpunu likvidnost i nema razloga za ovakvu vrstu brige. To što razni analitičari pokušavaju da naprave, upućujem vas na njihove izjave od prije godinu ili dvije koje su identične sadašnjim“, istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je naveo da prodaja „Ljubije“ ne bi trebalo da ugrozi koalicioni sporazum SNSD-a i DNS-a.

„Nije koalicija jednoumlje, ona podrazumijeva dogovor tamo gdje je moguće. Ponuda Izraelaca od 93 miliona KM u odnosu na 63 miliona `Arselor Mitala` se ne može ignorisati i šta bi bilo da sada slušamo radnike `Ljubije` i da smo prihvatili nižu ponudu. Nije dobro da se zaposleni u ovo upliću“, kaže Dodik i navodi da Srpska ima dosta problema sa „Arselor Mitalom“.

On je podsjetio da su Izraelci dali garanciju da će biti zadržan isti broj radnika i zaposleno još njih 400 u Ljubiji.

„Nisam siguran da će ponuda proći u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali će se vidjeti ko je gdje u svemu ovome. Vjerujem da oni koji stoje iza ponude od 93 miliona KM podržavaju dobru priliku za Srpsku, sve drugo je neprilika“, zaključio je Dodik.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *