17:05 , среда , 26 јун 2019
Početna / BIH / DODIK NAJAVIO SASTANAK LIDERA SDA, HDZ-a i SNSD-a U MOSTARU

DODIK NAJAVIO SASTANAK LIDERA SDA, HDZ-a i SNSD-a U MOSTARU

Otvaranje Mostarskog sajma u utorak 9. aprila i dolazak brojnih političkih zvanica biće iskorišten za susret lidera tri najjače političke stranke u BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će se u Mostaru sastati s liderima SDA i HDZ-a.

Dodik je u izjavi za Glas Srpske napomenuo da je vlast na nivou BiH do sada mogla biti formirana da se SDA držala dogovora i poštovala zakon, te da je ta stranka uvijek nešto kalkulisala.

– Nakon silnih pokušaja već mi je dosadilo da bilo šta kažem u vezi sa tom klackalicom. Kada budu spremni da formiramo vlast, poznati su principi koje smo prihvatili lider HDZ-a BiH Dragan Čović i ja na sastanku sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, više nema nikakve potrebe za pregovorima, a govoreći o potpisanom sporazumu SDA i DF-a, Dodik je pojasnio da je riječ o bošnjačkom bloku i da oni između sebe treba da se dogovore o pozicijama.

– DF ne može biti u svemu tome samostalan subjekt. U ovom mandatu predsjedavajući Savjeta ministara i tri ministarstva pripadaju Srbima. Po tri ministarstva imaće Hrvati i Bošnjaci, to je jasno – podsjetio je Dodik.

Dodik je ocijenio da je konačno vrijeme da bude formirana vlast i završena cijela ta „trakavica“ zbog evropskog puta, ako ga, kako je rekao, oni uopšte hoće.

– EU je, po mom razumijevanju, rekla da, ukoliko formiramo vlast do maja, moguće je da dobijemo mišljenje za kandidatski status u toku tog mjeseca. Ako vlast ne bude formirana, oni to neće razmatrati jer slijede izbori u EU i tada će sve postati veći problem. Valjda ovi u Sarajevu i to imaju u vidu – kaže Dodik.

Iako nije precizirano, sastanak će najvjerovatnije biti održan u utorak, jer je tog dana predviđeno otvaranje Mostarskog sajma.

IZVOR: KLIX

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *