15:24 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIH / DODIK: NE ŽELIMO DA SRPSKI NAROD BUDE DODATNO PONIŽEN

DODIK: NE ŽELIMO DA SRPSKI NAROD BUDE DODATNO PONIŽEN

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ove godine u federalnom Sarajevu neće obilježavati 25 godina od stradanja Srba i vojnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici jer ne želi da srpski narod bude dodatno ponižen.
Dodik je rekao da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene svijeće i položeno cvijeće opet završe u kontejnerima.

092464
„To je dodatno poniženje i zašto bismo se mi tome izlagali? To govori o drugoj strani u BiH, ne o nama. Ja sam odavno uvjeren da od BiH nema ništa kada na ovaj način ne može da istrpi i prihvati pomirenje“, istakao je Dodik i naveo da bi bilo potrebno da svako odaje poštu svojim stradalim sunarodnicima i da se to poštuje, a ne omalovažava, kao što se ranije moglo vidjeti.

On je naglasio da će Srpska pomen stradalim Srbima davati tamo gdje može.

„Kako ćemo narednih godina, vidjećemo“, poručio je Dodik.

On je naveo da je slučaj „Dobrovoljačka ulica“ nesumnjiv ratni zločin, koji pokazuje da politički dogovor o napuštanju vojnika JNA Sarajeva nije bio poštovan.

Dodik je ranije izjavio da je vojska zbog toga bila napadnuta, te da je taj zločin bio organizovan.

„Ako ne možete otići u Dobrovoljačku, a oni smatraju da mogu doći u Srpsku… Neka dolaze, svugdje gdje su stradali mi ćemo obezbijediti uslove da obilježavaju svoje stradanje“, kaže Dodik.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio je odluku da se obilježavanje 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine organizuje 3. maja samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, ali ne i u federalnom Sarajevu, i ta odluka je, kako je objašnjeno, iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti.

 

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *