4:39 , среда , 19 децембар 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: NE ŽELIMO DA VOJNI SAVEZI PRAVE GRANICU NA DRINI

DODIK: NE ŽELIMO DA VOJNI SAVEZI PRAVE GRANICU NA DRINI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da Srpska želi da bude zajedno sa Srbijom u odluci da li će srpski narod pripadati nekom savezu ili neće, a sadašnja odluka je neutralnost i Srpska to prati.

dodik
Dodik je pojasnio da taj stav podrazumijeva i da se odbacuju sve aktivnosti u vezi sa učlanjenjem BiH u NATO.

„Istorijski gledano, mi ne želimo više iskustva koja smo imali sa Austrougarskom, kada su Srbi sa prostora Hrvatske i današnje BiH bili mobilisani u austrougarsku vojsku da bi napali Srbiju. O tome ne želimo ni hipotetički da razmišljamo“, naglasio je predsjednik Srpske.

On je za Tanjug rekao da u Republici Srpskoj godinama postoji gotovo konsenzus u vezi sa NATO integracijama, imajući u vidu istoriju Alijanse.

„Činjenica je da su nas bombardovali, da su bili na strani muslimana u završnici rata, činjenica je da su bombardovali Srbe i Srbiju i da su odlučivali i kažnjavali ne samo vojno, nego i politički Srbe i srpske države, Republiku Srpsku i Srbiju“, podsjetio je Dodik, prenijeli su beogradski mediji.

On je naveo da ne postoji saglasnost naroda u BiH o članstvu u NATO i političari u Republici Srpskoj moraju da vode računa o tome, kao što se o tome vodi računa u drugim zemljama.

„Meni je stalo do mišljenja našeg naroda i sve političke partije, i vlast i opozicija, godinama su govorili da smo mi za neutralan status imajući u vidu, između ostalog, da ne želimo da vojni savezi na ovom prostoru prave granicu na Drini, pa da Srbija ostane neutralna, a da mi budemo uključeni u neki vojni savez“, pojasnio je predsjednik Srpske.

Sa tim stavom, kaže on, Republika Srpska ide na nivo BiH i tamo će se, u okviru predviđenih procedura, utvrđivati zajednička politika.

On je naveo da ne zna da li će biti utvrđena zajednička politika jer je u rezoluciji rečeno da će narod na referendumu o tome odlučiti i da to neće uraditi politička elita.

Odlučivanje o vojnim, kao i drugim savezima nije dio Dejtonskog sporazuma, to je ono što pripada BiH, naveo je Dodik i objasnio da je BiH sastavljana od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da ni politika ne može to da zaobiđe.

On je rekao da se Ambasada SAD u BiH, prije svega, lokalno osoblje i ambasador Morin Kormak neprimjereno miješaju u unutrašnje stvari BiH.

„To je posebno praksa ove ambasadorke koja je predstavnik stare administracije, koju ne dotiče ono što sam predsjednik SAD Donald Tramp govori da se neće miješati u unutrašnje stvari jedne zemlje“, naglasio je Dodik.

On je dodao da Kormakova nastoji da „to radi obimno“ i u svakoj prilici i upetljava se ne samo u globalne odluke nego i u makro i mikro odlučivanje.

Dodik je naveo da Kormakova kaže da je odluka o članstvu u NATO donesena, ističući da je to tako „možda u njenoj glavi“.

On je istakao da odluka da se krene u razgovor sa NATO o učlanjenju donesena prije desetak godina pod pritiskom međunarodne zajednice, ali da je opšte poznato da se konačna odluka o učlanjenju u neki savez mora donijeti neposredno pred ulazak.

„Ko će potvrditi to, kako je donesena odluka kada nema ni ugovora o tome, ko će potpisati taj ugovor, koji će organ donijeti odluku, o tome ćemo tek odlučivati, znači ništa se nije desilo“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da Kormakova nije reagovala kada su se bošnjački ili hrvatski političari izjašnjavali da su za NATO, već je iskoristila da to uradi kada je riječ o Srbima i pošalje poruku koja je potpuno neprimjerena, neodrživa, antidiplomatska i apsolutno nije u pravcu razumijevanja ili produbljavanja saradnje.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *