14:27 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / DODIK: NE ŽELIMO NIKOGA POVRIJEDITI PROSLAVOM DANA RS, POŠTUJEMO I BOŠNJAKE I HRVATE

DODIK: NE ŽELIMO NIKOGA POVRIJEDITI PROSLAVOM DANA RS, POŠTUJEMO I BOŠNJAKE I HRVATE

Ne želimo nikoga povrijediti činjenicom da je danas Dan Republike Srpske niti time što postoji RS, izjavio je  predsjednik RS Milorad Dodik.

aea8ea09112a2bba4987208418708bf7

Onima koji to ne mogu podnijeti kao činjenicu ne možemo ništa. Možemo ih žaliti što su ogrezli u nekoj vrsti mržnje prema tome, ali RS nikoga ne negira, ni BiH, ali onu po Ustavu BiH, a ne nametnutu i otetu od RS. Tu ne prihvaćamo, ali prihvaćamo ustavom uređen politički sustav u BiH i BiH kao takvu, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci, javlja Fena.

Kazao je da sve što je oteto i nametnuto „nasiljem visokog predstavnika nije prihvatljivo i dugoročno će uvijek biti osporavano“.

– Poštujemo i Bošnjake muslimane i Hrvate katolike u njihovim blagdanima i svecima i svemu što oni slave, ne želeći da ikome uskratimo sve to i u RS i BiH. Ne vidim razlog zašto bi to nekome smetalo, ukoliko nije ogrezao u nekoj vrsti mržnje prema Srbima i RS, naveo je on.

Dodao je da je činjenica da je Dan RS, 9. siječnja, i da je ona stvorena prije rata u BiH i nije rezultat rata, već političke volje naroda na ovim prostorima.

– Neko to putem suda želi osporiti. Mi RS nismo dobili na sudu, nego voljom političkih predstavnika koji su tu republiku proglasili 9. siječnja i tako će to ostati kroz povijest zapisano. Uvjeren sam da će RS trajno funkcionirati, jer je odraz volje i želje ovog naroda i nije usmjerena protiv bilo koga. U RS slobodno žive Bošnjaci, Hrvati i predstavnici drugih manjina i RS nije društvo koje nije toleratno ili pravi bilo kakvu vrstu diskriminacije, a sve što je zakonom dozvoljeno Srbima dozvoljeno je i drugim narodima. Oni koji žele nametnuti neku drugu priču o RS, a to smo već vidjeli, ne možemo drugačije negirati nego obilježavanjem Dana RS i time dati do znanja da je to nama važno, rekao je entitetski predsjednik.

On kaže da se Dan RS slavi ne vrijeđajući nikoga i ne želida  se bilo ko povrijedi.

– RS je široka za sve građane, i druge vjere i nacije, a primarno je država srpskog naroda i taj narod upražnjava sve vrijednosti ne želeći nikome da ih nameće ili da time nekoga ugrozi. Srbi su kroz povijest stvarali slobodu i za druge ne samo za sebe i nikada sloboda drugih nije im smetala. Ali, naučili smo da je sloboda koju imamo u okviru državnog okvira i uređenja koje imamo. Zato je RS kao država jako važna, ne samo danas nego i u budućnosti, jer se na taj način može samo očuvati sloboda, rekao je Dodik.

Naime, premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Banju Luku gdje  prisustvuje „proslavi 9. siječnja, Dana Republike Srpske“.

Vučić se sastao s predsjednikom RS-a, a na sastanku su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović te premijerka Željka Cvijanović.

 

IZVOR-VECERNJI BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *