14:15 , недеља , 18 август 2019
Početna / BIH / DODIK: NEMA PRIZNANJA KOSMETA, NITI BiH U NATO

DODIK: NEMA PRIZNANJA KOSMETA, NITI BiH U NATO

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras da BiH ne može priznati samoproglašeno Kosovo, niti ući u NATO dok je on član Predsjedništva.


On je dodao da nema preglasavanja u Predsjedništvu na vojnim pitanjima, ali da je, nažalost, Pravilnik promijenjen po nekim drugim.

„Ali, kao srpski član Predsjedništva imam pravo da stavim veto i da pošaljem na parlament Republike Srpske i on donosi odluku. To Bošnjacima ne odgovara, jer to govori gdje je glavno mjesto. Znači, definitivno mjesto odluke je Republika Srpska, nije samo Predsjedništvo“, rekao je Dodik večeras za TV „Hepi“.

On je dodao da će, čak i ako bude „preglasan u vremenskoj prognozi“, pokrenuti vitalni nacionalni interes.

Dodik je istakao da bi Srbi u nekim drugim okolnostima možda i prihvatili NATO, ali da je protiv toga činjenica da je Alijans bombardovaLA Srbiju i Republiku Srpsku osiromašenim uranijumom.

On je ukazao da je čitava jedna jedinica italijanskih vojnika koja je bila raspoređena na području Republike Srpske nakon bombardovanja umrla i da njihove porodice sada tuže NATO, dok ljudima u Srpskoj i Srbiji tvrde ih nisu bombardovali osiromašenim uranijumom.

„Srbija ima posebnu Komisiju za to i mi se tome priključujemo“, rekao je Dodik i naglasio da on neće prihvatiti da BiH uđe u NATO, jer to narod Republike Srpske ne želi.

Dodik je poručio da se mora uvažavati srpski narod koji nikome ne želi zlo, da nikome ne žele zlo ni on, ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o prijetnjama kojim je do sada bio izložen i kojim bi eventualno mogao biti izložen na novoj poziciji, Dodik je rekao da nije hrabar bez pokrića, ali da nije ni glup da bi bio naivan, kao i da ne želi da ga to optereti.

On je pri tom rekao da mora da prizna da je „bezbjednosno nedisciplinovan“, kako kažu ljudi iz njegovog obezbjeđenja, i da nije mogao da prihvati da ima neko ko bi njega iz nekog razloga ubio.

U osvrtu na nedavnu eksploziju u rafineriji Brod, Dodik je rekao da je bio na licu mjesta i nadgledao rijeku Savu, na kojoj nije bilo nikakve naftne mrlje, kako su to prenijeli neki mediji.

„Ko će više trčati za tim spekulacijama“, dodao je Dodik.

Govoreći o tužbi koju je ranije BiH pokrenula protiv Srbije za genocid, Dodik je rekao da ta tužba nije bila legitimna.

IZVOR: SRNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *