0:49 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: NEPRINCIPIJELNA REAKCIJA BRISELA NA KATALONIJU

DODIK: NEPRINCIPIJELNA REAKCIJA BRISELA NA KATALONIJU

Reakcija zvaničnog Brisela na referendum o nezavisnosti u Kataloniji, još jednom na površinu izbacila svu neprincipijelnost i dvostruke standarde onoga što se zove međunarodna zajednica, ocenio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

dodik

„Ako Katalonija ne može na referendumu da kaže želi li da ostane u sastavu Španije, kako je Kosovo bez referenduma, jednom deklaracijom, odlučilo da nije u sastavu Srbije? I kako je Kosovo uz sve protivljenje zvaničnog Beograda, dobilo priznanje određenog broja država, koje danas to pravo osporavaju Kataloniji”, upitao je Dodik.

Predsednik Srpske je, kako prenose banjalučki mediji pozivajući se na Srnu, rekao da je Katalonija pokazala da međunarodno pravo važi samo za odabrane i da će biti primjenjivano selektivno.

„Gledano i sa istorijskog aspekta, Kosovo nikada nije smelo da dobije priznanja od država koje su to učinile, jer je reč o srpskoj teritoriji koju su praktično oteli pripadnici albanske nacionalne manjine”, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, sav apsurd unilateralnog proglašenja Kosova za državu i međunarodnog priznanja jedne takve veštačke tvorevine pokazao je upravo katalonski referendum.

On je rekao da će EU, koja je strateško opredeljenje države Srbije, morati da odgovori toj istoj Srbiji zašto jedna pravila važe za njene članice, a ne važe za one koje to tek treba da postanu.

„Kršenje i neprimenjivanje međunarodnog prava najbolje smo osetili mi u Republici Srpskoj, gde je takozvana međunarodna zajednica umesto primene gotovo urušila jedan međunarodni sporazum svakodnevnim intervenisanjem, čime je stvorila nepodnošljivu BiH”, naveo je.

Ocenio je da međunarodna politika duplih standarda, ponovo protiv Srba a favorizovanje prava bošnjaka muslimana, kod Srba u Republici Srpskoj nije oslabila volju Srpske da odlučuje o svojoj zemlji, već upravo suprotno.

„Takva politika nas je osnažila u uverenju da bez autonomije koja nam je dodeljena u Dejtonu nema ni našeg opstanka”, zaključio je predsjednik Republike Srpske.

 

Izvor: Politika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *