15:24 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: OPOZICIJA ĆE SE PROVESTI KAO „BOS PO TRNJU“

DODIK: OPOZICIJA ĆE SE PROVESTI KAO „BOS PO TRNJU“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da vlast u Srpskoj spremno dočekuje prijedlog za smjenu Vlade i da će se opozicija sa tom inicijativom provesti kao „bos po trnju“.
d– Oni su kao mala djeca, ako se ne dešava ono što oni očekuju i traže, onda se naljute i viču zbog svega. Mislim da je to neozbiljno u ovom trenutku i svima je jasno da nemaju većinu i da ne mogu da obezbijede izglasavanje nepovjerenja jer Vlada ima većinu – rekao je Dodik.
Dodik smatra da je ovaj prijedlog još jedan u nizu promašaja opozicije i u ostvarivanju njima znanih interesa.
Prema njegovim riječima, opozicija svoj neuspjeh na nivou BiH, gdje čini vlast, prebacuje na Republiku Srpsku.
– Vlada Republike Srpske ima nesumnjivu većinu i nema potrebe ni za kakvom rekonstrukcijom – zaključio je Dodik.
Predstavnici opozicije u Republici Srpskoj danas će predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću uputiti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske.
Prijedlog su pripremile SDS, NDP i PDP, koje su podržale i druge opozicione stranke, a lideri ovih partija očekuju da se o njemu izjasni i sama Vlada Srpske.
Dodik: Niko nije rekao da ima većinu za prodaju akcija u RŽR „Ljubija“
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će se na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske vidjeti da li ima dovoljno poslanika koji će glasati za prodaju državnog kapitala u Rudnicima željezne rude „Ljubija“, te da niko nikada nije rekao da ima u ovom slučaju većinu.
– Ne mogu da garantujem da imamo većinu. Niko nije ni rekao da će imati većinu – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
On je poručio da će biti traženi drugi načini ukoliko ne bude dovoljno narodnih poslanika koji će to podržati i da će Republika Srpska nastaviti da traži način da dodatno obezbijedi finansijsku stabilnost.
Dodik je naglasio da je Srpska u značajnom dijelu računa likvidna, da nema kašnjenja u isplati plata i penzija, iako ima problema kao i svaka druga zajednica.
On je dodao da je previše spekulacija u vezi sa pitanjem „Ljubije“ i da će poslanici moći da biraju između ponuđenih argumenata ili politizacije.
– Ovdje se više voli `Mital` nego Republika Srpska. Taj novac ne uzimam sebi privatno, niti bilo ko od nas. To je novac koji treba u Republici Srpskoj da bude korišten za izmirivanje obaveza i kao osnova za povećanje penzija koje namjeravamo da sprovedem – poručio je Dodik.
On je ponovio da 93 miliona KM, koliko nudi kompanija „Izraeli investment grup“, nisu mala sredstva ni za jednu zajednicu, posebno ne za Republiku Srpsku, te podsjetio da je prva ponuda „Mitala“ iznosila 12 miliona KM.
Dodik je rekao i da manjinsko učešće od 49 odsto u „Ljubiji“ ne znači ništa, jer Srpska nema mogućnost da upravlja tim djelom kapitala, pošto je ranija vlast u Srpskoj kroz ugovor o kupoprodaji „Ljubije“ tačno i precizno navela da su obaveze većinskog vlasnika dominantne.
– Predviđeno je da se ugovorom sa eventualnim kupcem obezbijede valjane garancije, kupac mora te garancije dati i ako ih ne bude neće se ulaziti u ugovaranje. Sve je transparentno i čisto. Mogli smo da odemo na berzu i završimo to bez ove galame, ali smo smatrali da treba da izađemo pred parlament – rekao je Dodik.
On smatra da je priča o većini nepotrebna i da je koalicija stabilna, bez obzira na stav DNS-a u vezi sa prodajom akcija.
– DNS će ostati koalicioni partner i to se neće promijeniti – naglasio je Dodik.
– Problem prave oni koji očekuju da iz toga izvuku neke kapitalne zaključke da se koalicija raspala. Nije se raspala i još je jača. Nešto se drugo raspada u Srpskoj, a ne ova koalicija. Kao što vidite iz SDS-a stalno izlaze poslanici i to nije dovoljno. Kada bi jedan izašao iz SNSD-a to bi bilo ravno atomskoj bombi – rekao je Dodik.
On je ocijenio da je upitan izborni legitimitet SDS-a, s obzirom da je tu stranku napustio značajan broj ljudi i da je izgubila lokalne i opšte izbore, uprkos značajnim naporima međunarodne zajednice da pobijede.
– Tek će naredne izbore da izgube. Vidjećete – poručio je Dodik.

Izvor: Agencije

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *