10:19 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: POLICIJA SRPSKE STVORENA I RASLA UPOREDO SA REPUBLIKOM

DODIK: POLICIJA SRPSKE STVORENA I RASLA UPOREDO SA REPUBLIKOM

Republika Srpska obilježila je Dan policije i 25 godina Ministarstva unutrašnjih poslova. Poručeno je da je policija-sinonim borbe za prava i slobodu srpskog naroda.
DAN
Povodom Dana policije Republike Srpske, u Banskom dvoru je održana svečana akademija, kojoj su prisustvali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srpske, direktor Policije Srpske Darko Ćulum, te ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima na akademiji, rekao je da je Policija Srpske stvorena i rasla uporedo sa Republikom Srpskom i da je pokazala svoju odlučnost da brani i gradi Republiku.
– Policija Republike Srpske služi na ponos građanima Srpske i meni kao predsjedniku i svim institucijama Srpske – naveo je Dodik, dodavši da posao policajca nije nimalo lak, da to nije samo zanimanje već i način života.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je policija Republike Srpske sinonim borbe srpskog naroda za njegova prava, kao i da je ona jedno od osnovnih obilježja države.
– Republiku Srpsku koja ima svoju teritoriju, narod i efektivnu vlast kao što je policija danas doživljavamo kao državu, koja je spremna da organizuje i odbrani slobodan život koji ima. Neki neće da nas priznaju i ne daju nam međunarodno priznanje, ali to ne znači da mi to nismo – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je „sloboda srpskog naroda uvijek bila važna i vezana za to da Srbi ovdje imaju državu, a policija nesumnjivo jedna od osnovnih obilježja države“.
– Policija je jedna od efektivnih vlasti i to jeste kriterijum koji nikada nije promijenjen još od davne 1933. godine prošlog vijeka kada su se utvrđivali kriterijumi za formiranje i priznanje države – rekao je Dodik na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom obilježavanja 4. aprila, Dana policije i 25 godina MUP-a Republike Srpske.
Dodik je naveo da su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nasiljem, odlukama visokih predstavnika, oduzimane, premještane ili organizovane mimo Ustava više institucija, kao što je Sipa i druge institucije na nivou BiH.
– Neki su pokušavali da oduzmu Srpskoj ono što joj nesumnjivo pripada, a to je bezbjednost – naglasio je Dodik.
On je rekao da ni u jednom ustavnom aktu BiH bezbjednost nije locirana na nivou BiH, već na nivou entiteta.
– Svjedok sam toga da je godinama policija od nekih koji su dolazili ovdje da nam kreiraju sistem bila određena za nestanak, odnosno da se odreknemo nadležnosti nad policijom – istakao je Dodik.
On je rekao da su tada svi aktuelni političari iz Srpske znali ako se to učini da se gubi Republika Srpska jer je u tom trenutku policija Republike Srpske bila životno vezana za činjenicu ima li Republike ili nema – ako ima policije Srpske ima Republike Srpske ili suprotno.
– Policija Republike Srpske je sinonim borbe srpskog naroda za njegova prava. Mi nismo osvajali ta pravo, već smo ih dobili Ustavom BiH, Ustavom Republike Srpske i Dejtonskim mirovnim sporazumom- napomenuo je Dodik.
Dodik je rekao da Republika Srpska želi da to pravo upražnjava i ne želi da se odrekne svoje slobode, ističući da je policija Republike Srpske garancija slobodnog života srpskog naroda na ovim prostorima.

„Ne želimo da nam nametnu policijske strukture i organizacije sa nivoa BiH kao nadležne i kao dominantne jer su one vanustavne. Odlučni smo da odbranimo sve ono što je naše pravo, ali nemojte očekivati da ćemo se zbog nekih dalekih ciljeva, njima znanih, odreći policije i Republike Srpske i naše slobode“, istakao je Dodik.
Dodik je podsjetio na 782 pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske i njenu slobodu.
On je rekao da je policija Republike Srpske stvorena i rasla uporedo sa Republikom Srpskom i pokazala svoju odlučnost da brani narod i Republiku Srpsku.
– Nakon rata izgrađivana policija Republike Srpske izvršavala je sve obaveze u skladu sa Ustavom i zakonom i danas služi na ponos svim građanima, meni kao predsjedniku i svim institucijama Republike Srpske“, zaključio je Dodik, dodajući da posao policajca nije nimalo lak, da to nije samo zanimanje već i način života.
Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, rekao je da se na današnji dan sjećamo pripadnika Policije Srpske koji su stradali braneći svoju zemlju.
– Danas se sjećamo 782 pripadnika koji su dali svoje živote za slobodu Republike Srpske. U znak zahvalnosti za njihovu žrtvu otkriven je centralni spomenik u Banjaluci. Oni nikada neće i ne smiju biti zaboravljeni i svake godine ćemo im odavati počast – rekao je Lukač.

Lukač je istakao da policija Srpske danas proslavlja 25 godina rada i postojanja, čestitajući ovaj važan dan zaposlenima u MUP-u. Posebnu zahvalnost Lukač je izrazio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku navodeći da je predsjednik uvijek Ministarstvu unutrašnjih poslova pružao maksimalnu i bezrezervnu podršku.
U ime porodica poginulih policajaca, ministar je zahvalio predsjedniku na uručenim odlikovanjima. Povodom obilježavanja 4. aprila, Dana policije Republike Srpske i 25 godina republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, resorni ministar Dragan Lukač uručio je zlatni znak policije predstavnicima MUP-a Srbije, Austrije, Slovenije, Švedske, Italije, te predstavniku Federalnog istražnog biroa.
U ime MUP-a Srbije, zlatni znak policije primio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je danas u Banjaluci prisustvovao svečanostima obilježavanja Dana policije Republike Srpske.
Pripadnicima MUP-a Republike Srpske dodijeljena su priznanja za stručno i profesionalno vršenje povjerenih poslova i zadataka, iskazanu upornost i hrabrost u rasvjetljavanju teških krivičnih djela, kao i za aktivnosti u vezi sa drugim bezbjednosnim događajima i poslovima iz djelokruga njihovog rada.
Zlatni znak policije dodijeljen je Branku Raci i Đorđi Šebezu iz Policijske stanice Banjaluka, te Goranu Pavloviću iz Policijske stanice Bijeljina.
Srebrni znak policije dodijeljen je načelniku Odjeljenja za borbu protiv terorizma i ekstremizma Branki Ćurguz iz CJB Doboj, te kriminalističkom policajcu iz Policijske stanice Gacko Miljanu Miriću.
Većem broju pripadnika MUP-a Republike Srpske uručene su zahvalnice za zapažene rezultate u radu.
Lukač je ponovio da obaveze MUP-a Srpske ostaju iste kao i do sada, a to su borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma u našoj zemlji.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da policijske strukture i MUP predstavljaju važan segment razvoja Republike Srpske.
„Jedna od tema koja uvijek zaokuplja pažnju Vlade je bezbjednost. Mi znamo da se bezbjednost ne može unapređivati ukoliko nema adekvatnih struktura“, ocijenila je Cvijanovićeva.
Ona je čestitala Dan policije i zahvalila svim pripadnicima MUP-a koji su dali svoje živote da bi danas postojala Republika Srpska, kao i onima koji godinama pokazuju opredijeljenost da sa ostalim institucijama rade na jačanju Republike Srpske.
„Vlada je, znajući kolika je važnost bezbjednosti i njenog očuvanja, prethodnih nekoliko godina imala značajna ulaganja i nastavićemo u narednom periodu da ulažemo u ovu oblast jer znamo da od toga zavisi stabilnost Republike Srpske“, poručila je Cvijanovićeva.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović čestitao je Policiji Srpske 25 godina rada na zaštiti Republike Srpske.
– Između Srpske i Srbije postoji jedna neraskidiva veza. Srbija i Republika Srpska imaju bliske, bratske odnose, a posebno mjesto zauzima saradnja ministarstava unutrašnjih poslova – naveo je Stefanović, kojem je dodijeljena Zlatna značka Policije Republike Srpske. Stefanović je naveo da je cilj policija Srbije i Srpske da zaštite građane, te održe mir i stabilnost u regionu. On je, govoreći o opasnostima terorizma, podsjetio prisutne na teroristički napad 2015. godine u Zvorniku, ali se osvrnuo i na nedavni teroristički napad u Sankt Peterburgu. Rekao je da građani Srpske i Srbije mogu računati na zaštitu oba MUP-a, i Srpske i Srbije. Pored borbe protiv terorizma, ministar unutrašnjih poslova Srbije je podsjetio da su glavni ciljevi dva MUP-a borba protiv organizovanog kriminiala i korupcije, koji su u posljednje vrijeme poprimili vanregionalne razmjere.
Stefanović je naveo da policije Srpske i Srbije svakodnevno razmjenjuju važne informacije, a sve u cilju bezbijednosti građana.Poručio je da Srpska u Srbiji ima velikog parnera i prijatelja.
Povodom Dana policije i 25 godina MUP-a Srpske u Banjaluci je danas otkriven i osveštan centralni spomenik za 782 policajca koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te služen parastos i položeni vijenci.
Spomenik ispred zgrade MUP-a Srpske, otkrili su predsjednik Srpske Milorad Dodik, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i Ivana Lizdek, kćerka Mile Lizdeka, policajca koji je poginuo u aprilu 1992. godine na Vracama u Sarajevu.Vijence na spomenik položili su ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, premijerka Srpske Željka Cvijanović, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, delegacija NSRS, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić, predstavnici Savjeta ministara BiH, delegacije BORS, Saveza logoraša, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, vojni ataše Ruske Federacije u BiH i predstavnik grada Banjaluka.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, članovi Vlade Srpske, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ministar bezbjednosti Dragan Mektić, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica poginulih pripadnika MUP-a i građani Banjaluke.
Prije otkrivanja spomenika, na platou ispred zgrade MUP-a bio je postrojen svečani vod policije Srpske, čiji je komandant predao raport predsjedniku Republike, a potom je vojni orkestar Ministarstva odbrane Srbije intonirao hime Republike Srpske „Moja Republika“ i Srbije „Bože pravde“.

Povodom Dana policije, u svim Centrima javne bezbjednosti širom Republike Srpske služeni su parastosi i položeni vijenci kod spomenika policajcima poginulim u otadžbinskom ratu. Načelnik CJB Banjaluka Željko Spasojević rekao je da je pomen služen za 252 poginula pripadnika ovog centra povodom Dana policije Srpske i 25 godina MUP-a Srpske.
– Mi, a i buduće generacije, nećemo nikad zaboraviti poginule saborce koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske – poručio je Spasojević. Služenju parastosa ispred sjediša CJB Banjaluka prisustvovali su, osim pripadnika Centra, porodice poginulih boraca i mnogobrojni građani Banjaluke.
U Derventi su položeni vijenaci i prislužene svijeće kod spomen-obilježja 10 poginulih policajaca. Vijence i cvijeće položile su porodice poginulih policajaca, načelnik opštine Milorad Simić, komandir Policijske stanice Branko Grabovac i predsjednik Boračke organizacije Derventa Boro Dobrilović. Poslije polaganja vijenaca organizovan je prijem u prostorijama Policijske stanice.
Služenjem parastosa poginulim pripadnicima policije Republike Srpske i polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na spomen-obilježje poginulim policajcima u zgradi CJB Prijedor završene su višednevne aktivnosti obilježavanja Dana policije u ovom centru.Pomoćnik načelnika CJB Prijedor Mile Dobrijević rekao je da je ovo samo jedan od redovnih godišnjih pomena u čast 74 pripadnika policije koji su svoj život dali u odbrambeno-otadžbinskom ratu za izgradnju Republike Srpske.

– To je jedna od dužnih počasti koje dajemo našim poginulima koje nikad nećemo zaboraviti. Neka im je vječna slava i hvala – naglasio je Dobrijević.

Pripadnici CJB Doboj položili su cvijeće i minutom ćutanja odali počast za 127 poginulih pripadnika ovog centra u proteklom ratu. Zamjenik načelnika CJB-a Doboj Nenad Stevanović rekao je da su 102 pripadnika aktivnog i rezervnog sastava i 25 pripadnika Specijalne brigade policije Republike Srpske dali život za mir, slobodu i blagostanje.

Pripadnici policijskih stanica u sastavu CJB Istočno Sarajevo obilježili su Dan policije i 25 godina MUP-a Srpske odavanjem počasti poginulim pripadnicima policije i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja.
Pripadnici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo i Boračke organizacije Istočna Ilidža položili su vijence na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije u Istočnom Novom Sarajevu i kod spomen-obilježja Zoranu Cvijetiću, prvom načelniku Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije, koji je poginuo 1994. godine u Lukavici od snajperskog hica ispaljenog sa brda Mojmilo. U spomen-sobi u Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo prislužene su svijeće za poginule pripadnike policije. Predsjednik Boračke organizacije Istočna Ilidža Goran Šehovac rekao je da je Istočno Sarajevo sveto mjesto odakle su krenuli i vojska i policija u odbranu svog naroda.
Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Pale položili cvijeće na spomen-obilježja poginulim pripadnicima policije. Načelnik SJB Pale Radovan Šarenac rekao je da je tokom ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine poginulo osam pripadnika policijske stanice Pale.
Predstavnici Policijske stanice Sokolac posjetili su groblja na pet lokacija, prislužili svijeće i položili cvijeće na spomen-obilježja pripadnicima policije poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

CJB Bijeljina obilježio je Dan policije polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i odavanjem počasti za 14 poginulih pripadnika ovog centra u proteklom ratu. Zamjenik načelnika CJB-a Bijeljina Jovica Vasilić istakao je da su pouzdanost, čvrstina, odgovornost i profesionalizam obilježili rad policajaca Republike Srpske u prethodnih 25 godina.

Pripadnici Policijske stanice Šamac položili su vijence na Centralnom trgu, te zapalili svijeće na Spomeniku poginulim pripadnicima policije u otadžbinskom ratu za koje je služen parastos.
U Brodu je ispred zgrade Policijske stanice služen parastos za 12 policajaca koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Cvijeće i vijence položile su porodice poginulih policajaca, te predstavnici lokalne Boračke organizacije, opštine, Policijske stanice Brod.

Parastosom i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim pripadnicima policije Republike Srpske danas je u Centru javne bezbjednosti /CJB/ Zvornik obilježen 4. april – Dan policije Republike Srpske.
Parastos je služio sveštenik Rade Tešić, dok su cvijeće položili članovi porodica poginulih pripadnika policije Republike Srpske, zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Zvornik Aleksandar Vasiljević sa saradnicima, te druge delegacije.
Obilježavanju Dana policije prisustvovali su gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivanović, predstavnici zvorničkih ustanova i preduzeća, te zaposleni u CJB Zvornik.

U Prnjavoru su prislužene svijeće i položeno cvijeće kod spomen-obilježja šestorici poginulih policajaca u proteklom ratu. Pomenu su, osim pripadnika Policijske stanice, prisustvovali članovi porodica poginulih pripadnika policije, predstavnici lokalne vlasti i opštinske Boračke organizacije.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *