21:03 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: POVEĆANJE PENZIJA DO KRAJA GODINE, A NAREDNE MOGUĆE POVEĆANJE PLATA

DODIK: POVEĆANJE PENZIJA DO KRAJA GODINE, A NAREDNE MOGUĆE POVEĆANJE PLATA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da postoji namjera povećanja penzija u Srpskoj do kraja ove godine, te najavio i mogućnost povećanja plata iduće godine, ukoliko bude ostvaren rast bruto domaćeg proizoda od tri odsto.

20170628212312_239989

Dodik je naglasio da je u prošloj godini bilo primjetno povećanje bruto domaće proizvodnje u Srpskoj od 2,9 odsto, što je među najvišim stopama u regionu.
Navodeći da Srpska servisira sve obaveze i da realizuje značajne projekte, Dodik je podsjetio da se gradi auto-put od Banjaluke do Prnjavora, što je ozbiljna investicija za republiku veličine Srpske.

Predsjednik Srpske naglasio je da se sa kineskim partnerima razgovara o izgradnji dionice puta od granice sa Srbijom do Brčko distrikta, u planu je i izgradnja auto-put od Banjaluke do Bijeljine i dalje prema Beogradu, što je od ključne važnosti za razvoj Republike Srpske.

„Takođe, rekonstruišemo Klinički centar u Banjaluci, Bolnicu u Foči, a u Istočnom Sarajevu uskoro ćemo položiti kamen temeljac za izgradnju nove bolnice, koju smo do sada mogli i sagraditi da nije bilo opstrukcije SDS-a“, rekao je Dodik za RTRS.

On je podsjetio da je prošle godine izgrađena Termoelektrana „Stanari“, da su sagrađene i obnovljene mnoge škole i značajni objekti nakon poplava 2014. godine, grade se putevi i rekonstruišu mnoge saobraćajnice.

„Obezbijedili smo i da žBiračž spasimo od firme iz Litvanije, koja je našu kompaniju kupila za vrijeme vlasti SDS-a“, rekao je Dodik, podsjetivši da drugi samo govore kako će Srpska propasti i ništa drugo.

On je rekao da naravno da nije sve sjajno, da ima velikih problema i to niko ne negira, ali ne može se stalno govoriti da sve propada, da ništa ne valja.

„Ima problema, ima objektivnih stvari koje nam prave probleme, ali mi radimo na tome da ih rješavamo“, istakao je predsjednik Republike.

Situacija na nivou BiH konfuzna, institucije ne ispunjavaju obaveze

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je situacija na nivou BiH veoma konfuzna i da njene institucije ne ispunjavaju predviđene obaveze.
On je naveo da institucije BiH ne uspijevaju da ispune preuzete međunarodne obaveze, među kojima je i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, dok je Republika Srpska ispunila sve što je predviđeno.

„Sav problem u BiH jeste što postoji Ustav i propisane nadležnosti, a u praksi sasvim druga situacija koja nije ustavna. Dva koncepta ustavni i neustavni moraju da se sukobljavaju, što će jednog dana morati da bude prevaziđeno, ukoliko se želi da BiH funkcioniše“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je jedini način da se BiH održi kao jedinstvena zemlja izvorni Dejtonski sporazum.

„Sada imate predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji ni u svojoj partiji ne može da kontroliše ljude, a kontrolisao je čitave procese, što dovoljno govori da je njegova politika propala i da je on izgubljena i irelevantna politička ličnost, što će se vidjeti nakon opštih izbora. Imate Mladena Ivanića, čiji PDP nema nijednog poslanika u parlamentu BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji ima inicijativu, ali nedovoljan broj poslanika da bi bio važan“, rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovom mišljenju, ako se govori o BiH i mjestu dogovora – to jedino, ustavno gledano, može da bude Predsjedništvo BiH, jer je ono izvršni organ.

„Savjet ministara BiH, koji se pokušava staviti u izvršno-operativnu ulogu i kao vlada, je pomoćni organ Predsjedništva BiH“, podsjetio je Dodik.

On je naglasio da je u BiH sve potrebno vratiti na nivo entiteta i da premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić razumiju svoje ustavne pozicije, odnosno da je ono što čini život koncentrisano na nivou entiteta.

„Republika Srpska je spremna da ostane u BiH i radi na rješavanju pitanja kojima su degradirani Ustav i Dejtonski sporazum. Konsenzusom je potrebno riješiti određene stvari kao što su Sud i Tužilaštvo BiH koji nisu ustavni. Možemo čak i prihvatiti da ove institucije postoje u određenom obliku, ali koji mora biti ograničen i odgovoran i raditi prema zakonima sa nivoa BiH“, rekao je Dodik, navodeći da je budućnost BiH u državnoj zajednici.

On kaže da je Republika Srpska spremna da vodi dijalog i sa institucijama BiH, ali samo uz potpuno uvažavanje, te da zvanično Sarajevo mora da bude deinstitucionalizovano ukoliko želi da se održi BiH.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiva je bilo kakva regionalizacija BiH i to ne može niko nametnuti. On je rekao da regionalizacija može, ali samo do granica Republike Srpske, te da u tom smislu treba biti realan i prihvatiti da je Srpska jedinstvena, da nema nikakve regionalizacije na njenom prostoru.

On je ponovio da je protiv interesa Republike Srpske i plan kojim je predviđeno da u Oružane snage BiH bude uloženo 300 miliona KM.

Govoreći o članstvu BiH u Nato savezu, Dodik je ponovio da to nije realno, jer Srpska ne želi granicu sa Srbijom.

„Nije mi jasno šta je neki dan bilo u sjedištu Nato saveza gdje je boravio Ivanić i šta je govorio. Republika Srpska ne smije da govori o ovom savezu mimo onoga što je konsenzus, a to je da nema granice na Drini, iako imamo informacije da se drugačije govori. Ivanić koristi neke prilike za određene političke promocije, ali mi u Srpskoj želimo da vidimo daleko više saradnje i odlučnosti da se odbije sve što nije u interesu Srpske“, poručio je Dodik.

Govoreći o odnosu Srbije i BiH, predsjednik Srpske je naglasio da Srbija nema aspiracije da bilo šta uradi na urušavanju integriteta ili teritorijalne cjelovitosti BiH, ali ne odustaje ni da podrži dejtonsko pravo Republike Srpske.

Dodik je istakao da su Srbija i Hrvatska neoprvdano potisnuti iz Savjeta za implementaciju mira.

„To govori o tome da je neko htio globalnu igru. Srbija se mora vratiti na scenu garanta Dejtonskog sporazuma, kao i Hrvatska. BiH može opstati ukoliko Srbija i Hrvatska očuvaju suštinu Dejtonskog sporazuma“, poručio je predsjednik Srpske.

On je naveo da ima odlične odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pune uvažavanja.

„Očekujem da će odnose Srpske i Srbije Vučić podići na još viši nivo. Vjerujem da će mu funkcija predsjednika Srbije omogućiti da se više bavi regionalnim i globalnim političkim pitanjima“, dodao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija najmoćnija regionalna zemlja i da u tom pogledu zavisi stablnost regiona u svakom smislu.

Dodik uvjeren u pobjedu kandidata SNSD-a za predsjednika Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je uvjeren da će građani na narednim opštim izborima izabrati kandidata SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, koja je ključna politička partija.
Dodik je naveo da trenutne ankete pokazuju podršku SNSD-u od 45 do 47 odsto, ali da je cilj ove stranke podrška do 55 odsto, posebno zbog nivoa BiH.

„Na nivou BiH ne smijemo biti podjeljeni, već potpuno jedinstveni. Ne može se jedinstvo graditi na priči o više partija i narod mora da glasa za partiju koja će biti najbolja, a garantujem da je to SNSD“, istakao je Dodik, koji je predsjednik Republike.

Lider SNSD-a je naglasio da je važno da Republika Srpska vrati otete nadležnosti, te da se vara svako ko misli da je gradnja BiH otimanje od Srpske.

On je za RTRS rekao da ako se nešto mjeri da je uspjeh, onda je to činjenica da je vlast u Srpskoj na čelu sa SNSD-om uspjela da očuva njen status u nemogućim uslovima, spoljnopolitičkim okolnostima, u političkom kontekstu, uprkos raznim željama stranaca…

Dodik je naveo da je zadovoljan koalicionim partnerima /SP i DNS/, koje će SNSD imati i na narednim izborima, te ocijenio da je vrlo moguće da će PDP preuzeti poziciju SDS-a, navodeći da i ankete pokazuju tako nešto.

On je rekao da SNSD ima dobru ekipu, što potvrđuje i činjenica da je posljednjih godina ova stranka pobjeđivala na više izbora.

Dodik smatra da je ključ budućnosti SNSD-a podmlađivanje kadra i smjena generacija, ali da ova stranka neće odbaciti stari i vjerni kadar.

„Moramo definisati našu eneriju, dovesti je u poziciju da bude primijećena i vidljiva“, ocijenio je Dodik.

On je najavio da će nastaviti da se bavi politikom, ali nije otkrio da li će biti kandidat za neku od funkcija na opštim izborima 2018. godine, naglasivši da i dalje ima energiju za bavljenje politikom, posebno zato što ima pojedinaca koji su spremni da degradiraju Republiku Srpsku.

Dodik: Uvažavam svakog političara koji ne ugrožava interese Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da uvažava svakog političara u BiH sve dok on svojim radom ne ugrožava interese Repubike Srpske, dodavši da je u više navrata pokušao da razgovara sa predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama BiH o raznim temama, ali da oni smatraju da to nije dostojno njih.
„To je njihov problem, ali ako podržite zakon koji udara u suštinu stvari, kao što je slučaj sa Krivičnim zakonom BiH, onda sam spreman da se ogorčeno i do kraja borim za interese Republike Srpske. Uvjeren sam da narod razumije ovo što oni rade u Sarajevu“, istakao je Dodik.

On je pojasnio da ne smatra da su svi predstavnici Srpske na nivou BiH izdajnici, ali da ima onih koji su pristali da plate svoje funkcije na način da ignorišu i ne uvažavaju institucije i interese Srpske.

„Spremni su da prave kolaboraciju o pitanjima koja su štetna za Srpsku, da tajno donose odluke za koje ne znamo, kao što je bio slučaj sa mehanizmom koordinacije“, konstatovao je Dodik.

On je dodao da se pojedinci, koji predstavljaju određene institucije na nivou BiH, apsolutno ne zalažu da predstave realne odnose u BiH, već imaginarne, onako kako se to sviđa nekome u Briselu, umjesto da ukažu na probleme.

„Jedan je problem da ne funkcionišemo po Ustavu, drugi je nezadovoljstvo Republike Srpske prenosom nadležnosti, treći su Hrvati koji se osjećaju asimilirani u BiH, četvrti Bošnjaci koji su frustrirani činjenicom da ne mogu da uspostave BiH“, istakao je Dodik za RTRS.

On je ocijenio da ti problemi koče i investicije, jer se ne može prevariti investitor i neko ko želi da uloži ogroman novac.

Govoreći o američkim sankcijama, Dodik je rekao da vjeruje da je prošlo vrijeme kada je od volje američkog ambasadora u BiH zavisilo da li je neko gubio vlast ili ostajao na vlasti i naglasio da je nova američka administracija promijenila politiku.

Dodik je ocijenio da SAD, zbog mnogih otvorenih pitanja širom svijeta, odustaje od koncepta mikroprisutnosti na svakom pitanju u drugim zemljama.

Koliko je takav koncept bio sveobuhvatan, dodao je Dodik, pokazuje činjenica da je novi predsjednik SAD Donald Tramp došao u poziciju da kaže da se SAD neće miješati u politike drugih zemalja.

„To treba da se pozdravi. Mislim da je to aktuelna politika SAD. Čujem i da se Amerika neće upinjati da održi nemoguće i propale zemlje“, rekao je Dodik.

On smatra da je SAD snažnija bez službenika koji u BiH ulaze u opštine i pokušavaju da upravljaju.

„Na nivou BiH gotovo da nema nijednog pitanja u koji nisu bili uključeni. Na kraju, kada ništa ne uspije, jer teško je uspjeti u BiH, onda zato krive lokalne političare. To je stvar koja prolazi“, ocijenio je Dodik.

On je rekao da se ne osjeća neugodno zbog američkih sankcija, koje su, kako je istakao, proizvod frustracija i nepravde stare administracije.

Konstatujući da Srpska nije imala nikakvu štetu od tih sankcija, Dodik je naveo da Amerika kao država nije prekinule odnose sa Republikom Srpskom, te da komunicira sa Vladom o važnim državnim pitanjima.

„Meni je lakše ako se ne moram sastati sa ambasadorom, jer uvijek je prema nama bilo ispoljavanja neke arogancije i traženja koja nisu korektna, tako da ne osjećam neki pritisak, niti nedostatak“, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da se svijet sve više mijenja, čemu se mora prilagoditi i Srpska.

„Morate da shvatite neke nove prilike, da jačate subjektivitet, institucije i pravo da upravljate, jer imate legitimno izborno pravo naroda koji vas bira, a ne ambasadori“, zaključio je Dodik.

Komnetarišući informacije o unosu 200.000 evra iz Srbije u BiH, Dodik je rekao da nema potrebu da objašnjava svoje finansije, pa ni tih 200.000 evra dobijenih od prodaje stanova u Beogradu, navodeći da ga ne interesuje ni kakvu percepciju u vezi sa tim ima ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

On je poručio da onaj ko smatra da tu ima problema, može da aktivira nadležne organe.

Dodik ističe da iznošenje takvih informacija u javnost može da podlegne pitanjima zaštite ličnih podataka. „Neko je zloupotrijebio činjenicu da sam zvanično prijavio taj novac i pravi spekulaciju u vezi sa tim“, naglasio je Dodik.

On je rekao da je 200.000 evra dobio prodajom dva stana u centru Beograda, te naveo da je krajem osamdesetih i početkom devedesetih imao sedam stanova.

„Novac je plaćen sa banaka koje su dale kredit kupcima i to je došlo na moj račun. Novac sam podigao uredno sa računa Komercijalne banke i na granici Srbije prijavio da tu sumu iznosim, a na graničnom prelazu u BiH da unosim. Sve sam uradio u skladu sa zakonom“, naglasio je Dodik.

On je pojasnio da je stanove prodao iz porodičnih razloga, te da mu je žao što je morao to da uradi.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *