6:10 , недеља , 24 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: PRIČA O ČLANSTVU U NATO JE OZBILJNA NACIONALNA TEMA

DODIK: PRIČA O ČLANSTVU U NATO JE OZBILJNA NACIONALNA TEMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je priča o članstvu u NATO ozbiljna nacionalna i narodna tema koja mora biti vraćena u Narodnu skupštinu Srpske.

107174

Tamo ćemo vidjeti koje odluke postoje, koje ne, i donijećemo odluke za ovo vrijeme – rekao je Dodik novinarima u Drvaru nakon sastanka sa predstavnicima Srba u Livanjskom kantonu.

Dodik je naglasio da je najvažnije da se Skupština uključi u rad po tom pitanju i da zaštiti prava Srpske i srpskog naroda, da se na pravi način odrede buduće aktivnosti svih koji predstavljaju Republiku ne samo u republičkim institucijama, nego i u zajedničkim institucijama.

Komentarišući činjenicu da je Narodna skupština Republike Srpske 2005. godine za vrijeme vlasti SDS-a donijela odluku o NATO-u, Dodik je rekao da je u to vrijeme čak i Rusija pregovarala o tome da se integriše u taj savez i da su to bila druga vremena.

– Danas su neka sasvim druga vremena. Mi moramo da procijenimo šta je to u interesu Srba u BiH i treba da Srbi imaju uvjerenje i da znaju da nema nijedne odluke te vrste bez naše saglasnosti. Konsenzus je neophodan o tom pitanju – istakao je Dodik.

On je podsjetio da Republika Srpska nema dobra iskustva sa NATO-om u prošlosti, ističući da je i ono malo povjerenja koje bi gradili izgubljeno činjenicom da se NATO direktno politički stavlja na stranu Bošnjaka.

– NATO je ne samo vojna, već i politička organizacija, i ako se sada u ranoj fazi naših odlučivanja o tome NATO uključi na stranu Bošnjaka, onda možete zamisliti šta će biti kada bi BiH bila članica NATO-a, niko nas ne bi nizašta pitao – rekao je Dodik.

Komentarišući današnji sastanak sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim, Dodik je rekao da je na sastanku sa ruskim diplomatom bilo riječi i o pitanju NATO-a, a primarno o odnosima Srpske i Rusije.

Predsjednik Srpske rekao je da je zahvalio Ivancovu za to što je Rusija prilikom isplate klirinškog duga napravila presedan jer je BiH, uvjeren je zbog Republike Srpske, doznačila novac, a ne robu, kao što je to bio slučaj sa drugim zemljama.

On je naveo da je Ivancova upoznao o tome da je pravosuđe na nivou BiH kreirano da bi bilo protiv Republike Srpske i srpskih nacionalnih i državnih interesa, što se pokazuje u svakom pitanju.

Dodik je istakao da je nemoguće prihvatiti posljednju odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa knjiženjem vojne imovine na lokaciji „Veliki Žep“ jer je ta odluka neustavna, bez obzira šta o tome mislili pojedini ambasadori.

– Oni računaju da će donijeti odluku, a da će Zapad natjerati Srpsku da to uradi. Mislim da je to vrijeme prošlo – rekao je Dodik.

On je dodao da je želio da kaže Ivancovu, ali i drugim ambasadorima koji žele da se sastanu, o tome kako Republika Srpska misli da se bori protiv toga.

– Mi Srbi moramo da shvatimo da je nama najveća opasnost Sarajevo i pravosuđe BiH i kreiranje nepravnih odluka kao što je to nekad radio Pedi Ešdaun i neki drugi visoki predstavnici – poručio je Dodik.

Neprimjereno da se ambasadori miješaju u rad pravosuđa

Predsjednik Srpske smatra neprimjerenim da se bilo koji ambasador, pa bio to i američki miješa u rad pravosuđa BiH.
Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ambasadora SAD u BiH Morin Kormak da joj je „veoma drago što je Ustavni sud BiH donio odluku o načinu knjiženja vojne imovine u BiH“, Dodik je rekao da ne zna šta njoj ima da bude drago kada je ona uticala na njeno donošenje.

– To je neprimjereno. Nigdje u svijetu nema da se ambasador miješa u rad pravosuđa i zato ova zemlja nikada neće imati napretka sa ovakvim kakva je američka ambasadorka – ocijenio je Dodik.

On je rekao da sudije dolaze u Ambasadu SAD i tu im se kaže kakva odluka treba da bude i oni je takvu i donesu.

– Kormakova se miješa i u unutrašnje poslove, u pravosuđe, u rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, u kreiranje sudskih odluka, ona govori ko će biti šta u BiH i kako će se ponašati – istakao je Dodik.

Podsjetivši da je američki predsjednik Donald Tramp, nakon što je izabran na tu funkciju, rekao da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, Dodik je naglasio da mu nije jasno šta onda radi i koga sluša Kormakova.

– Koga oni ovdje u Ambasadi slušaju i šta rade i koga mi onda da poštujemo – predsjednika Trampa ili amabasadorku koja radi mimo njegovih stavova – upitao je Dodik.

 

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *