19:59 , уторак , 22 јануар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: TO NISU SANKCIJE SAD, VEĆ ODMAZDA

DODIK: TO NISU SANKCIJE SAD, VEĆ ODMAZDA

Predsednik RS rekao je o sankcijama koje su mu uvele SAD da su to sankcije onih koji su poraženi na izborima u SAD i odmazda ambasadorke u BiH Morin Kormak.

20170118113104_227422

Lider RS Milorad Dodik rekao je da se on nalazi „na udaru bahate politike odlazeće administracije SAD“.

„Ovo nisu sankcije SAD, ovo su sankcije onih koji su poraženi na izborima u SAD i nisam iznenađen ovim potezom jer sam za poslednjih 10 godina čuo toliko pretnji od ove odlazeće administracija. Odmazda je usledila, a verovatno je ne bi ni bilo da nisam pozvan na inauguraciju novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa. NIsu mogli podneti da me vide“, rekao je Dodik u obraćanju javnosti i dodao da su sankcije „lični potez onih koji politiku shvataju kao politiku sile“.

„Odluku je saopštila administracija koja za dva dana ide u političku istoriju, a tek ćemo videti da li su imali neke sugestije odavde za takvu odluku“, istakao je on.

Dodik je optužio američku ambasadorku u BiH Morin Korak da je ona odgovorna za sankcije koje su mu SAD uvele, navodeći da je Kormakova „neprijatelj RS i Srba“.

„Ovo je i lična odmazda gospođe Kornak (ambasadorka u BiH Morin Kormak) a ne zvaničnika u SAD, koje je ona lažno informisala o stanju u BiH. Ona snosi potpunu odgovornost za ovako ciničan potez koji je povukla. Ona je dokazani neprijatelj Srba i RS“, naglasio je Dodik i dodao da očekuje da će „nova vlast u SAD hitno povući Kormakovu iz BiH i krivično je goniti zbog mešanja u unutrašnja pitanja BiH, kršenja Dejtonskog sporazuma, lažnog informisanja Stejt departmenta…“

On je zatražio od ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da je proglasi „personom non grata“ u BiH.

Dodik je rekao da se se oseća ponosno i da sankcije ne oseća kao kaznu, jer nije želeo da trguje interesima Republike Srpske.

„Odluka je deplasirana, jer oni koji su je doneli znaju da ja nemam nikakvu imovinu ni račun u SAD ni u inostranstvu, osim u Srbiji“, rekao je Dodik.

On je kazao da je bitno da ovo nisu sankcije protiv RS, dodavši da je on odavno, već deset godina, „pod sankcijama“ raznih aktera koji pripadaju odlazećoj američkoj administraciji.

 

IZVOR-B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *