17:29 , уторак , 26 март 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: SLAVIĆEMO SVOJ DAN VOJSKE

DODIK: SLAVIĆEMO SVOJ DAN VOJSKE

Burna reagovanja povodom pokušaja da se zabrani obraćanje predsednika RS na proslavi dana VRS. Ne tražimo nikakvu milostinju, dodao je Dodik.

rs Mojabanjaluka-info_620x0

Dan Vojske Republike Srpske ubuduće će se obeležavati odvojeno od Oružanih snaga BiH i mimo kasarni ovih snaga – rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, danas u Banjaluci, reagujući na dopis u kojem je Ministarstvo odbrane BiH zahtevalo od Predsedništva BiH da se izjasni povodom predviđenog obraćanja predsednika RS na proslavi 12. maja.

U međuvremenu, Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH, potvrdila je da je odobren predlog programa obeležavanja Dana VRS i 3. pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, odnosno da je odobren finansijski plan i upotreba resursa i ljudi na svečanosti 12. maja.

– Nikakvu milostinju ne tražim, pogotovo ne sa nivoa BiH. Bilo kakav pokušaj bacanja tamne mrlje na obeležavanje Dana VRS ne dolazi u obzir. Ukoliko ne stignemo ove godine, narednih ćemo sigurno posebno obeležavati Dan VRS

Odobrenje iz Sarajeva nije sprečilo Dodika da istakne da je Vojska RS neupitna sa stanovišta doprinosa za slobodu srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske. On je naglasio da Oružane snage BiH sve više nisu snage svih u ovoj zemlji, jer pokušavaju da se postave na neki drugi način.

– Igre o tome šta je nekome dozvoljeno, a šta nije u BiH, njihove su, a ne naše. Vojska Republike Srpske će posebno obeležavati svoj dan, a već danas sam formirao ekipu koja bi ovo trebalo da uradi – dodao je Dodik.

Prethodno je, podsećamo, obraćanje predsednika Republike Srpske tokom svečanog programa obeležavanja Dana VRS i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, zakazanog za 12. maj, izazvalo salvu osporavajućih pritužbi iz Federacije BiH.

Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH, danas se oglasio saopštenjem u kojem je naveo da je nepoštovanjem Republike Srpske i njenih institucija, kao i stalnim izazivanjem političkih kriza, svaki dan sve manje Bosne i Hercegovine.

– Neprihvatljivo je da program proslave Dana Vojske RS, koji, po zakonu, baštini tradiciju VRS i, u skladu s tom baštinom, podrazumeva tradicionalno obraćanje predsednika RS, bude predmet nove političke krize u BiH – poručio je Ivanić.

Dodao je da je neprimereno i da se instituciji predsednika RS, koji je bio vrhovni komandant VRS, pokušava zabraniti obraćanje na proslavi. Ivanić je istakao da se nastavlja praksa negiranja postojanja RS i njenih institucija, koja je započeta osporavanjem obeležavanja 9. januara, Dana Republike.

Predsednik Boračke organizacije RS, general Milomir Savčić je za „Novosti“ istakao da je odavno očigledna neprekidna potreba Sarajeva da se stalno osporava sve što je vezano za Republiku Srpsku.

Ne vidim nikakav razlog zašto bi neko osporavao govor predsednika Republike na jednom od najvažnijih dana RS. To nije dan oružanih snaga BiH, pa da se dovode u pitanje nadležnosti predsednika RS – rekao je Savčić.

 

SRBIJA STALNA PODRŠKA

POSLANIK SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je za „Novosti“ da Republici Srpskoj nisu neophodne oružane snage BiH da bi dostojanstveno obeležila Dan Vojske RS.

– Opet ćemo se obratiti Srbiji i pozajmiti njihove snage, kao i na Dan policije RS. Nismo u poziciji da se iz očaja bilo kome prilagođavamo, pa tako neće biti ni ovog puta. Smešno je i polemisati o tome da li je ovo još jedna potreba iz Federacije BiH za novom političkom krizom. Ona traje već godinama u kontinuitetu, pa bi ovo bio pre pokušaj da se ona održi – rekla je za „Novosti“ Majkićeva.

 

IZVOR-VECERNJE NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *