4:57 , недеља , 24 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: SRPSKA JEDINA U REGIONU SMANJUJE IZNOS DUGA

DODIK: SRPSKA JEDINA U REGIONU SMANJUJE IZNOS DUGA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska uspješno ispunjava kreditne obaveze i smanjuje apsolutni iznos duga, što je jedinstven primjer u regionu.

Dodik kaže da Srpska održava finansijsku likvidnost i da postoji neobjektivna predstava o njenim zaduženjima.

20170419162327_422603

“Dospijevaju određeni anuiteti koji se odnose na vraćanje ranijih obaveza i najčešće dio njih vraćamo emisijom obveznica”, rekao je novinarima Dodik i naveo da Srpska u apsolutnom smislu smanjuje kreditne obaveze.

On je istakao da je, osim u 2014. godini, Republika Srpska izmirila 30 odsto ranijih kreditnih obaveza, među kojima su i do 1991. godine, zatim stara devizna štednja i ratna šteta.

“Pribavljanjem novca od klirinškog duga i eventualnom privatizacijom Rudnika željezne rude `Ljubija` ćemo obezbijediti dovoljno novca za potpunu likvidnost i nema razloga za ovakvu vrstu brige. To što razni analitičari pokušavaju da naprave, upućujem vas na njihove izjave od prije godinu ili dvije koje su identične sadašnjim”, istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je naveo da prodaja “Ljubije” ne bi trebalo da ugrozi koalicioni sporazum SNSD-a i DNS-a.

“Nije koalicija jednoumlje, ona podrazumijeva dogovor tamo gdje je moguće. Ponuda Izraelaca od 93 miliona KM u odnosu na 63 miliona `Arselor Mitala` se ne može ignorisati i šta bi bilo da sada slušamo radnike `Ljubije` i da smo prihvatili nižu ponudu. Nije dobro da se zaposleni u ovo upliću”, kaže Dodik i navodi da Srpska ima dosta problema sa “Arselor Mitalom”.

On je podsjetio da su Izraelci dali garanciju da će biti zadržan isti broj radnika i zaposleno još njih 400 u Ljubiji.

Nisam siguran da će ponuda proći u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali će se vidjeti ko je gdje u svemu ovome. Vjerujem da oni koji stoje iza ponude od 93 miliona KM podržavaju dobru priliku za Srpsku, sve drugo je neprilika”, zaključio je Dodik.

Izvor: Nezavisne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *