7:58 , среда , 14 новембар 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: STABILNA POLITIČKA SITUACIJA U SRPSKOJ

DODIK: STABILNA POLITIČKA SITUACIJA U SRPSKOJ

Lideri SNSD-a DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić ocijenili su danas u Banjaluci da je u Republici Srpskoj stabilna politička situacija.

20170130184613_228412

Dodik je istakao da koalicioni partneri stvaraju strateški plan koji bi trebalo da unese novu energiju i dinamiku političkog i ekonomskog razvoja Republike Srpske.
„Opredijeljeni smo da radimo zajedno jer je dosadašnja saradnja bila veoma dobra. Za Republiku Srpsku je najvažnije da koalicija SNSD, DNS i SP nastavi sa kreiranjem strategija svog rada u ovoj i narednoj godini, te zajedničkog nastupa na opštim izborima 2018. godine na kojima bi trebalo da dobijemo maksimalnu podršku građana“, rekao je novinarima Dodik, nakon sastanka sa Pavićem i Đokićem.

On je naglasio da Republika Srpska mora pojačati međunarodne aktivnosti, a na političkom planu ojačati povjerenje javnosti u institucije Srpske.

„Kada je riječ o ekonomskoj situaciji, činjenica je da je Republika Srpska u prošloj godini zabilježila rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto, smanjila broj nezaposlenih i ostala u visokom stepenu razvoja industrijske proizvodnje. Naš cilj jeste da ovakav trend nastavimo i u ovoj godini i obezbijedimo kontinuiran rast bruto domaćeg proizvoda“, naglasio je Dodik.

On je naveo da ima i određenih problema u likvidnosti i dospijeća koja nisu riješena.

„Ono što je dobro jeste što je Vlada Srpske sve dugove iz 2015. godine riješila, a ostali su neki zaostaci iz prošle godine i tekući. Razgovarali smo i o određenim modalitetima rješavanja postojećih dugovanja, a jedan od ciljeva je i da od naplate klirinškog duga prioritetno izmirimo obaveze prema poljoprivrednicima, što bi moglo biti u drugoj polovini marta ove godine“, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, problem je i zastoj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Razgovarali smo kako da nadoknadimo ovo. Republika Srpska će nastaviti da stabilno funkcioniše, izmiruje svoje obaveze, a politika plata ostaje ista“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je na sastanku bilo riječi i o funkcionisanju javnih preduzeća.

„Do kraja februara ćemo održati još jedan koalicioni sastanak na kome će biti riječi o podizanju likvidnosti u Srpskoj, a održaćemo sastanak sa predstavnicima javnih preduzeća i sektora“, kaže Dodik.

On je naveo da koalicioni partneri u potpunosti odbacuju i smatraju nedopustivom pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije.

„Time se zloupotrebljavaju institucije BiH, slabi povjerenje u BiH, unutrašnja kohezija i dijalog. Odbacujemo da se o ovoj tužbi raspravlja i načelno“, rekao je Dodik.

On je naveo da je prioritet Srpske nastavak dobre saradnje sa Srbijom i svim prijateljskim zemljama.

Izvor: Glassrpske.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *