8:23 , уторак , 20 август 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: ZALAGAĆU SE ZA RIGOROZNE MJERE ZAŠTITE REPUBLIKE SRPSKE

DODIK: ZALAGAĆU SE ZA RIGOROZNE MJERE ZAŠTITE REPUBLIKE SRPSKE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će se zalagati za rigorozne mjere zaštite Republike Srpske ako SDA pokrene inicijativu za preispitivanje naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH.


„Imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo treba da zakažemo parlament i mi to možemo donijeti“, rekao je Dodik za televiziju N1.

On je ponovio da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati i donijeti mjere koje nekima neće biti drage, te da je pozvao SDS da zajedno sa SNSD-om gradi blok za nezavisnu Republiku Srpsku.

Dodik je naglasio da Dejtonski sporazum nije nikome u BiH donio rješenje, odnosno da su njime razočarani svi u BiH, jer su Republici Srpskoj oduzete nadležnosti, dok su Bošnjaci trajno nezadovoljni, dodajući da ovaj sporazum sada nije moguće mijenjati.

„Pozivam relevantne političke predstavnike Bošnjaka i Hrvata na istorijski dogovor u kojem bi učestvovali i Srbi, a kao temelj dogovora je izvorni Dejtonski sporazum koji nikada nije proveden, jer ga je odmah počela mijenjati međunarodna zajednica, koja takođe nije zadovoljna njime“, rekao je Dodik.

On kaže da će sutra obaviti konsultacije sa svim političkim predstavnicima Srba na koje će se odazvati svi, jer je Republika Srpska interes i vlasti i opozicije.

Dodik je rekao da nema povjerenja u Ustavni sud BiH koji uvijek donosi odluke protiv Republike Srpske, te ponovio da u Dejtonskom sporazumu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *