10:18 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: VLADA U POLJOPRIVREDU ULOZILA 680 MILIONA KM

DODIK: VLADA U POLJOPRIVREDU ULOZILA 680 MILIONA KM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Vlada Srpske u proteklih šest godina u oblast poljoprivrede uložila 680 miliona KM, ne računajući sistem odbrane od poplava koji direktno utiče na samu poljoprivredu.

D„U javnosti se stvara spekulacija da Vlada ne izvršava neke stvari. Postoje određena kašnjenja, ali ona nisu uslovljena nekim voluntarizmom Vlade, nego naprosto objektivnim okolnostima“, naveo je Dodik.
Dodik je naglasio da je vidljivo da je provođenje Sporazuma o stabilizaciji, kao što je ukazivano, stvorilo dodatne pritiske na domaću proizvodnju, te da je značajan broj grana, kao što je mljekarska proizvodnja, u veoma teškoj situaciji upravo zbog uvoza mlijeka.
„Očigledno je da je u tome važan nivo BiH, koji neće ništa da radi, a pokušava da pribavi podršku poljoprivrednika na bazi neke navodne odbrane od dodatnih akciza i tako dalje“, rekao je Dodik.
On je dodao da zaštita domaće proizvodnje podrazumijeva zaštitu uvoza u momentu dospijeća tog proizvoda.
„Nismo uspjeli sa Federacijom BiH i na nivou BiH da to uradimo, a mislim da postoji saglasnost svih udruženja da to učinimo“, dodao je Dodik.
On je naveo da su drugi problem podsticaji u iznosu od 60 miliona KM i na koji način to rasporediti, jer postoji značajan broj predstavnika različitih udruženja koja ne mogu da se dogovore o određenim stvarima.
„Ministarstvo ima svoj prijedlog, a ostalo je da u idućoj sedmici sjednemo i to pokušamo definisati da se usvoji konačno taj pravilnik“, rekao je Dodik.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *