11:57 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK-VLADIKA JEFREM: NAREDNIH SEDMICA RAD NA IZGRADNJI RUSKO-SRPSKOG CENTRA

DODIK-VLADIKA JEFREM: NAREDNIH SEDMICA RAD NA IZGRADNJI RUSKO-SRPSKOG CENTRA

Narednih nekoliko sedmica zajednički će se raditi na tome da počne realizacija velikog projekta izgradnje Rusko-srpskog centra u Banjaluci, koji će biti posvećen ideji prijateljstva dva naroda, kao i integritetu Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve, najavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

dodik-jefrem

Dodik je nakon današnjeg sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom u Banjaluci pozvao ljude na okupljanje oko tog projekta i ideje. On je ocijenio da je srpska pravoslavna vjera dala nesumnjiv doprinos najvažnijim civilizacijskim vrijednostima, te da SPC upravo u Srpskoj ostvaruje tu svoju vizionarsku misiju.

„Srpska sa SPC i drugim vjerskim zajednicama ima odličnu saradnju, ali je prirodno da SPC koja okuplja najviše ljudi u Srpskoj ima podršku adekvatnu tome“, rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ostaje slobodna i pristupačna za sve bez obzira na vjeru i naciju, te da Srbi Srpsku doživljavaju kao odraz i iskaz svoje slobode.

„Srpska nije uperena ni protiv Bošnjaka, ni protiv Hrvata, ni protiv bilo koga ko je drugačiji, već na to da se afirmiše upravo ono što je i vrijednost srpske pravoslavne vjere, a to su mir, sabornost, porodica, ljubav među ljudima, sloboda, život“, rekao je Dodik.

On je čestitao Božić vladici Jefremu, sveštenstvu i svim ljudima i vjerujućem narodu, ističući da su proslavu ovog velikog hrišćanskog praznika pravoslavci održali, uprkos teškim vremenima, zahvaljujući SPC.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da je na sastanku sa predsjednikom Srpske razgovarano o tekućim problemima, te konstatovano da je saradnja korektna i zadovoljavajuća.

Episkop Jefrem je izrazio želju da Srpska napreduje i bude sigurna i moćna zaštita svim građanima, pa i pravoslavnim vjernicima.

Vladika je čestitao Božić i nastupajuće praznike svim vjernicima Eparhije banjalučke i predsjedniku Srpske.

„Želim i da Nova pravoslavna godina bude srećna, uspješna i blagoslovena svom našem narodu i da Rođenje Hristovo donese mir u srca, da u duše naše unese nadu, optimizam, radost, sreću i zadovoljstvo što smo dio srpskog naroda i pravoslavne crkve“, poručio je Jefrem nakon sastanka sa Dodikom u Vladičanskom dvoru.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *