12:34 , петак , 20 јул 2018
Početna / REGION / ĐOKIĆ: BITNO POBOLJŠANA EKONOMSKA SARADNJA SA RUSIJOM

ĐOKIĆ: BITNO POBOLJŠANA EKONOMSKA SARADNJA SA RUSIJOM

U Beogradu je danas počeo četvrti međunarodni privredni sajam „Ekspo Rusija – Srbija 2017“, koji će trajati do 17. marta, pod pokroviteljstvom Državne dume Ruske Federacije. Govoreći o učešću Republike Srpske na četvrtom sajmu „Ekspo Rusija – Srbija 2017“, koji se održava u kongresnom centru „Metropol palas“ u Beogradu, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je istakao da je veoma značajno za Srpsku da učestvuje na privrednom sajmu Rusije i Srbije.

RUSIJA

Đokić rekao je da je Srpska posljednjih godina bitno poboljšala ekonomsku saradnju sa Rusijom u pogledu spoljnotrgovinske razmjene.

„Ovo je prilika i da razvijemo više povjerenja kod ruskih partnera i privrednika prema Republici Srpskoj, zato što ljudi ponekad imaju manjak informacija ili nemaju dovoljno povjerenja da idu u određenu zemlju. Ovo je prilika da im približimo naš prostor, da kažemo koliko je on siguran i bezbjedan za ulaganja, koliko pruža mogućnosti investitorima da stiču profit i njim nesmetano upravljaju“, naveo je Đokić.

 

Ministar je istakao da je na Republici Srpskoj da bude uporna, da preuzima inicijativu u toj saradnji, koja će u narednim godinama sigurno davati daleko bolje rezultate.

Đokić je ukazao da je do sada potpisano više bilateralnih sporazuma između Republike Srpske i nekoliko ruskih oblasti, prije svega sa Moskovskom, Sanktpeterburškom, oblasti Nižnjeg Novgoroda, kako bi se u narednom periodu saradnja odvijala znatno brže i bila podignuta na viši nivo.

„Nastavljamo saradnju u oblasti naftne privrede u kojoj ćemo povećati obim spoljnotrgovinske razmjene, što je sa njihove strane poseban interes, dok je sa naše strane interes da povećamo obim izvoza iz Republike Srpske u oblasti prehrambenih proizvoda, voća, povrća“, dodao je Đokić.

On je napomenuo da je posljednjih godina povećan obim izvoza iz Srpske u Rusiju, koji je u 2016. porastao za 16,3 odsto u odnosu na 2015. godinu.

„Mala je osnovica bila kada smo krenuli, ali kada gledamo procente rasta, to je pozitivno za nas. Prošle godine je izvoz u Rusiju iznosio 28 miliona KM“, precizirao je Đokić.

On je dodao da je spoljnotrgovinska razmjena između Rusije i Republike Srpske u prošloj godini iznosila oko 570 miliona KM.

Izvor: Agencije

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *