0:46 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / DOM ZDRAVLJA POVEĆAO BROJ EKIPA HITNE POMOĆI I UVEO TELEFONSKU LINIJU ZA SAVJETE

DOM ZDRAVLJA POVEĆAO BROJ EKIPA HITNE POMOĆI I UVEO TELEFONSKU LINIJU ZA SAVJETE

DOM ZDRAVLJADom zdravlja Bijeljina je, zbog izuzetno visoke temperature vazduha koja se očekuje i narednih dana, povećao broj ekipa Hitne pomoći i uveo telefonsku liniju 415-210 na koju građani 24 časa mogu dobiti savjet ljekara.
Iz Doma zdravlja saopšteno je da je radi zaštite zdravlja stanovništva povećan i obim usluga Službe porodične medicine.

LJekari savjetuju građanima da u periodu visoke dnevne temperature vazduha ne pretjeruju sa fizičkim aktivnostima, a u periodu od 11.00 do 16.00 časova nije preporučljivo duže vrijeme boraviti na otvorenom ili se sunčati.

Stambeni prostor treba rashlađivati u noćnim časovima kada je temperatura niža, a tokom dana prostorije treba zatamniti.

Za vrijeme izuzetno visoke temperature savjetuje se obavezno rashlađivanje tijela, uz preporuku da se pije dosta vode i čajeva, a izbjegavaju gazirana pića, kofein i alkohol.

Preporučuje se nošenje lagane, široke i svijetle odjeće od prirodnih materijala, kapa ili šešira, a uz sebe treba imati vodu.

LJekari kažu da u ovim uslovima treba jesti češće, ali manje obroke i izbjegavati jaku hranu i jesti više voća i povrća.

Lijekove treba redovno uzimati, a za svaku nedoumicu obavezno se posavjetovati sa ljekarom.

Iz Doma zdravlja Bijeljina podsjećaju da pomoć ljekara treba zatražiti ako osoba osjeća vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu, glavobolju i grčeve u nogama i rukama.

Do dolaska medicinske ekipe ili javljanja u najbližu ambulantu ugrožene treba smjestiti u hladovinu ili u rashlađenu prostoriju, položiti ih u vodoravan položaj sa podignutim nogama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *