5:20 , уторак , 17 јул 2018
Početna / BIH / DOSJEI SE PREBACUJU KAO PING-PONG LOPTICE ISTRAGE UBISTAVA, RATNIH ZLOČINA I EKONOMSKOG KRIMINALA KOJE GODINAMA TAPKAJU U MESTU

DOSJEI SE PREBACUJU KAO PING-PONG LOPTICE ISTRAGE UBISTAVA, RATNIH ZLOČINA I EKONOMSKOG KRIMINALA KOJE GODINAMA TAPKAJU U MESTU

Punih sedamnaest godina navršilo se otkako je 16. marta 1999. izvršen atentat na zamenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara.

Uprkos brojnim istragama, tragovima, dokazima sa lica mesta, ubice i nalogodavci Leutarovog ubistva do danas nisu otkriveni.

 S2aktkqTURBXy8yNTY4YmM0Y2FhMTczN2VjY2M5OTkxNjRmNWY1YWUyYi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Istragu o atentatu na Leutara zvanično i dalje vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u saradnji sa inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Proteklih godina Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH jedni drugima su prebacivali dosjee iz ovog predmeta kao ping – pong lopticu, navodi Faktor.ba.

Glavna kantonalna tužiteljka, Dalida Burzić, čak se ni javno nije libila reći da još nije baš previše drago što je slučaj Leutar vraćen u nadležnost Tužilaštva KS.

Politička ubistva

– Evo, naprimje, nama je predmet „Leutar“ pre dve i po godine izuzet od Tužilaštva BiH. Znate šta se desilo? Pre pet dana predmet „Leutar“ s pet kutija dokaza vraćen je ovom Tužilaštvu bez ikakvog objašnjenja. Nakon izvršenog uvida u spis utvrđeno je da nijedna radnja nije poduzeta. Ja sam lično to vratila glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, jer mi je iz njihovog dopisa nejasno zašto nam je vraćen predmet bez bilo kakvog objašnjenja – govorila je Burzić za medije u januaru 2015. Godine, piše Faktor.

U mestu godinama tapkaju i istrage ubistava Hakije Turajlića, Nedžada Ugljena, Ramiza Delalića Ćele, slučaj Ševe… Bilo da ih vode tužioci na državnom ili na kantonalnom nivou, ove, kao i mnoge druge istrage, već duže od deset godina nisu dale nikakve rezultate.

A sve to koštalo je poreske obveznike stotine hiljada maraka, bez da je ikada zatražena odgovornost postupajućih tužilaca i istražilaca na tim predmetima.

Spektakularna hapšenja pred TV kamerama u „režiji“ Tužilaštva BiH postala su već uobičajen prizor.

No, neki od najvećih predmeta ekonomskog kriminala u Bosni i Hercegovini godinama čekaju na sudski epilog. Nakon što su otvorili Pandorinu kutiju i uhapsili desetak osoba za organizovani kriminal težak najmanje dve milijarde maraka, državnom Tužilaštvu trebalo je više od dve i po godine da podigne optužnicu u predmetu „Pandora“. Optužnica je pre koji dan potvrđena.

Od prvobitno četrdesetak što osumnjičenih, što uhapšenih, protiv kojih je vođena istraga u ovom slučaju, optužnica zbog kriminala u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) na koncu je podignuta samo protiv nekolicine ljudi, uključujući Kemala Čauševića.

žOptuženi se terete za krivična dela zloupotreba položaja i ovlašćenja, pranje novca, te primanje i davanje mita, ali ne i za organizovani kriminal, koji je na početku istrage bio glavna odrednica Tužilaštva. Takođe, dve milijarde maraka budžetske štete, koje je Tužilaštvo spominjalo u vreme hapšenja Čauševića i ostalih, u međuvremenu se pretvorilo u iznos od nekoliko miliona KM – što, naravno, nije zanemarljivo, ali velika je razlika između miliona i milijardi.

Još se čeka optužnica Tužilaštva BiH u predmetu „Muehlbauer“. Istraga u vezi sa nabavkom ličnih dokumenata građana BiH počela je još 2014. godine, ali uprkos mnogobrojnim prikupljenim dokazima, uključujući i revizorski izveštaj od pre tri godine u kojem se upozorava na sklapanje nezakonitog ugovora vrednog 104 miliona KM za nabavku ličnih karata i vozačkih dozvola, Tužilaštvo BiH i dalje „priprema“ optužnicu…

Štetni ugovor sklopljen je između Agencije za izdavanje identifikacionih dokumenata BiH (IDEEA) i firme „Muehlbauer“, za koju je potpis stavio njen direktor Danilo Petrović, zet bivšeg člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića, prenosi Faktor.

U političko-pravosudnim krugovima spekuliše se da Tužilaštvo već godinama namerno odugovlači sa optužnicom u ovom predmetu upravo zbog toga što su u slučaj duboko involvirani pojedini visoki politički dužnosnici BiH (pored Radmanovića, spominjana su imena Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije).

Opravdane kritike

Pomenuti, kao i neki drugi slučajevi poput Bosnalijeka, Bobar banke, Pavlović banke, u kojima su istrage vođene znatno duže od zakonskog roka koji nalaže da istraga jednog krivičnog predmeta može trajati najduže šest meseci, osnova su i za kritike koje na račun Tužilaštva BiH već mesecima upućuje državni ministar bezbednost Dragan Mektić.

– Zašto je problem da Tužilaštvo izađe i obavesti javnost i da kaže zbog čega se ne rešavaju problemi. Mi svi govorimo, a oni uporno šute i nadaju se da će nekakva medijska kampanja i pritisak javnosti da prođe. Gospodo iz Tužilaštva, izađite i objasnite javnosti zašto tri godine čeka Pandora, zašto mesecima čeka Bobar banka, zašto čeka Pavlović banka, Milbauer i sve afere, a zašto to nije problem u kantonalnom Tužilaštvu – izjavio je Mektić u novembru prošle godine.

Poseban problem predstavlja rešavanje predmeta koji se tiču ratnih zločina. Strategijom za rad na ovim predmetima bilo je predviđeno da oni budu procesuirani do kraja 2015. godine, ali zbog složenosti predmeta iz Odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH zatraženo je da se taj rok produži za najmanje tri godine.

Izvor: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *