4:17 , субота , 23 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DUNJIĆ: POČAST ŽRTVAMA U DOBROVOLJAČKOJ ODAĆE SE U MILJEVIĆIMA

DUNJIĆ: POČAST ŽRTVAMA U DOBROVOLJAČKOJ ODAĆE SE U MILJEVIĆIMA

Odluka Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova da obilježavanje zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine bude organizovano samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u Sarajevu u FBiH, iznuđena je ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti, rekao je predsjednik Pododbora Velimir Dunjić.

082980

Ove godine donesena je iznuđena, ali privremena odluka da se ne ide u federalno Sarajevo i to zbog više opravdanih razloga. Prvi razlog je to što nam vlasti u Sarajevu nikako ne dozvoljavaju da postavimo spomen-ploču na kojoj smo htjeli da ispišemo neutralan sadržaj – da je riječ o odavanju počasti nevino stradalim pripadnicima ЈNA u Sarajevu 1992. godine – pojasnio je Dunjić.

On je istakao da do sada nije dozvoljeno da se obilježavanje stradanja obavi na mjestu zločina, već su prisutni „van svih civilizacijskih i vjerskih normi pomijerani na ulicu, na okretnicu i stajalište“.

– Tu smo bili izloženi provokacijama pristalica ozloglašenih „Zelenih beretki“ dok smo polagali cvijeće i obavljali vjerski obred – kaže Dunjić.

On je naglasio da su 2012. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, nevladine organizacije i udruženja uputili krivičnu prijavu protiv NN lica koji su na najpogrdniji način vrijeđali majke i sestre ubijenih pripadnika ЈNA, zvaničnike iz Srpske, kao i sve ostale učesnike memorijalne ceremonije.

Dunjić je rekao da ni nakon više urgencija, Odbor nikada nije dobio odgovor nadležnih vlasti u Sarajevu u vezi sa statusom ove prijave, bez obzira što postoje mnogi video i tonski zapisi.

On je dodao da se i prošle godine dogodio incident jer su odmah po odlasku srpskih delegacija iz Sarajeva položene ruže na najprimitivniji način bačene u kontejner, da bi nakon intervencije članova Odbora i gradskih vlasti bile na kratko vraćene, ali potom ponovo bačene u rijeku Miljacku.

– Poenta je da mi želimo da nam budu stvoreni uslovi za obilježavanje naših istorijskih događaja u Sarajevu, a koji će biti identični onim uslovima koje mi obezbjeđujemo pripadnicima iz FBiH koji obilježavaju njihove događaje na teritoriji Republike Srpske – istakao je Dunjić.

On je najavio da će parastos žrtvama iz Dobrovoljačke ulice biti održan 3. maja u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u 10.30 časova, nakon čega je planirano obraćanje zvaničnika novinarima u 11.00 časova, te polaganje cvijeća na Centralno spomen-obilježje na groblju u Miljevićima.

Izvor:RTRS

FOTO: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *