11:36 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / DUVANARI U SEMBERIJI I POSAVINI NADAJU SE DOBROJ ZARADI

DUVANARI U SEMBERIJI I POSAVINI NADAJU SE DOBROJ ZARADI

U Semberiji i Posavini počela je berba duvana na 340 hektara, a duvanari se nadaju da će godina biti bolja od prethodne i da će se proizvodnja napokon isplatiti.

 

l_wktkqTURBXy80Y2E5ZjFlNzM5NzI0M2Y1MzI4NGFhMmIzZDViN2YxYi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Budući da duvan sade na zemlji lošijeg kvaliteta na kojoj ratarske kulture ne uspevaju dobro, a da je pri tome neophodno uložiti značajan novac u sušare i mehanizaciju, proizvođači nemaju mnogo opcija u izboru ratarskih kultura koje će da uzgajaju.

Zbog niskih cena, malih podsticaja i nelojalne konkurencije, iz godine u godinu se smanjuje broj proizvođača, ali i površina pod duvanom. Zlatko Stevanović iz Donjih Zagona jedan je od osamdesetak semberskih proizvođača duvana.

– Zemlja je ”prahulja”, a za navodnjavanje nemamo mogućnosti. Duvan se zato bolje isplati od pšenice, kukurza i povrća. Mnogo se uloži, mnogo se radi, a cena duvana ostaje ista, dok su podsticaji iz godine u godinu sve manji. Ali, od nečega se živeti mora – kaže Stevanović.

Porodica Pane Ristanovića duvan proizvodi više od tri decenije.

– Godina je dobra, a nadamo se da će i vreme da posluži. Najvažnije nam je da imamo obezbeđen plasman. Zato nam je dragocena podrška AD “Duvan”- kaže Ristanović.

Prvi prinosi su zadovoljavajući ocenjuje i tehnolog Branimir Andrić.

– Nadamo se da vreli talas koji se najavljuje neće značajnije oštetiti biljke. O prinosu i kvalitetu, ipak, je rano govoriti. Duvan se bere do polovine novembra i tek tada će se moći oceniti godina – kaže Andrić.

Za proizvodnju ove industrijske biljke na jednom hektaru potrebno je oko 20.000 maraka. Skupi su repromaterijali, ali i radna snaga. “Duvan” AD Bijeljina kreditira kompletnu proizvodnju. Zamenik direktora Čedo Gotovčević kaže da bi prosečan prinos od 150 kilograma po dunumu bio zadovoljavajući.

-Očekujemo da otkupimo oko 500 tona duvana. Za duvan proizveden u Semberiji tržište je obezbeđeno u Bugarskoj, Grčkoj i Makedoniji – kaže Gotovčević.

Uz malo veće podsticaje i zaštitu domaće proizvodnje, ova proizvodnja bi bila mnogo isplativija, ocenjuju i proizvođači i otkupljivači duvana.

 

IZVOR-BLIC.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *