15:28 , понедељак , 23 април 2018
Početna / VIJESTI / DVA PIVA SU MOŽDA EFIKASNIJA PROTIV BOLOVA OD ANALGETIKA

DVA PIVA SU MOŽDA EFIKASNIJA PROTIV BOLOVA OD ANALGETIKA

Svi ponekad imamo one glavobolje koje nikako da prođu. Popijete tabletu-dve, a bol je i dalje tu. A šta bi se dogodilo kada biste, umesto toga, popili dva piva?

12733155515909f7ed5784a606234082_v4 big

Studija, koju su sproveli istraživači Univerziteta u Griniču, tvrdi da dve krigle piva (dve pinte – 1,14 litara) mogu da budu efikasnije u ublažavanju bola od analgetika.

Posle analize 18 različitih studija, naučnici su zaključili da količina alkohola u krvi od oko 0,08 odsto dovodi do rasta praga bola, istovremeno snižavajući njegov intenzitet.

„Zaključci ukazuju da je alkohol efikasan analgetik, koji omogućava medicinski relevantno smanjenje intenziteta bola. To može da bude objašnjenje neadekvatne upotrebe alkohola od osoba sa stalnim bolovima, uprkos potencijalnim dugoročnim posledicama po zdravlje“, navode stručnjaci.

Prema njihovim rečima, alkohol sadrži sličan nivo kodeina koji pomaže oslobađanju od bolova.

Nije, međutim, jasno da li je to posledica sniženja nivoa anksioznosti, zbog čega pomislimo da bol i nije toliko strašan, ili zbog stvarnog uticaja na moždane receptore. Bez obzira na to, smanjenje bola je primetno.

Stručnjaci, naravno, nisu zaboravili da napomenu da ovo ne znači da je alkohol dobar za zdravlje i da preterana i dugotrajna konzumacija može izazvati više štete nego koristi.

IZVOR-B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *