5:53 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DVODNEVNI POSLOVNI SKUP „JAHORINA EKONOMSKI FORUM 2017“ 

DVODNEVNI POSLOVNI SKUP „JAHORINA EKONOMSKI FORUM 2017“ 

Na Jahorini počinje dvodnevni poslovni skup „Jahorina ekonomski forum 2017“, koji organizuje Udruženje ekonomista „Svot“ pod pokroviteljstvom predsjednika Milorada Dodika.
efo
Na skupu će učestvovati više od 50 stranih i domaćih predavača , 300 delegata, gostiju i predstavnika medija.
Prvog dana biće govora o unapređenju privrednog ambijenta Republike Srpske, ali i cijele BiH.
I ove godine okupiće se visoki zvaničnici iz cijele zemlje, te predstavnici akademske zajednice i korporativnog sektora, a Forum će biti i mjesto susreta brojnih ambasadora, delegacija EU, parlamenta EU, delagata Grčke, Kine i drugih zemalja regiona, ali i šire.
Prenos otvaranja možete pratiti na Televiziji Republike Srpske od 10 časova.
Agenda drugog „Jahorina ekonomskog foruma“ najavljuje zanimljive predavače od kojih će se neki prvi put predstaviti poslovnoj javnosti Republike Srpske, odnosno BiH, ali i regiona.
Na plenarnoj sjednici „Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije“, kojom će forum zvanično i početi, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarkom trebalo bi da razmotre načine na koje se male ekonomije mogu prilagoditi globalnim promjenama.
Panel o specijalnim ekonomskim zonama i mogućnostima koje one pružaju ugostiće Huana Torentsa, predsjednika FEMOZA /Međunarodno udruženje slobodnih ekonomskih zona/, dok će Branko Muidža, kao predsjednik Savjeta stranih investitora BiH, ali i generalni direktor Hajdelberg cement grupe za Hrvatsku i BiH, dati zanimljiv osvrt na građevinarstvo kao faktor razvoja domaće ekonomije.
Panel, koji će dotaći i temu odlaska mladih iz zemlje, baviće se odnosom tradicionalnih industrija poput drvne, poljoprivredne ili metalne i novih, modernih koje regrutuju programere, inženjere – kadar koji tradicionalno u BiH stekne odlično obrazovanje, ali ga iskoristi u inostranstvu, saopšteno je iz Udruženja ekonomista „Svot“.
S druge strane, panel o stanju i perspektivama tržišta rada baviće se nedostatkom kvalifikovane radne snage, problemom zapošljavanja mladih, razvojem preduzetničkog duha i samozapošljavanja.
Pozitivne primjere, među ostalim panelistima, daće Dejan Rakić, vlasnik advokatskih kancelarija u Banjaluci i Sarajevu, i doktor Milan Tomanović iz Trebinja koji su, ostavši u zemlji, pokazali da mladi mogu biti temelj budućnosti, što je ujedno i naziv ovog dijela foruma.
Kao prilog tezi da bez obzira na nove tendencije, tradicionalne industrije mogu biti izuzetno perspektivne, planirano je izlaganje Milenka Stevanovića, vlasnika „Steko centra“ iz Bijeljine, kompanije koja radi u dvadesetak evropskih zemalja, kao i u Africi i Kini ili Sanje Jungić iz ENSA BiH, koja se bavi proizvodnjom peleta i briketa od drveta.
Na panelu „Perspektive razvoja drvnoprerađivačkog sektora Republike Srpske“ biće ukazano na pozitivne primjere, ali i razgovarano o izazovima privrednika i podršci vlasti koja je potrebna da bi ambijent za poslovanje bio povoljniji.
Ovogodišnji „Jahorina ekonomski forum“ značajnu pažnju posvetiće ulozi medija u kreiranju poslovne klime na panelu koji će voditi Borislav Miljanović, bivši novinar i osnivač grupacije „Reprezent sistem“.
Forum će ugostiti i američko-njemačkog slobodnog novinara, istoričara i ekonomskog analitičara Vilijema Engdala.
Očekuje se da ovaj forum preraste u tradicionalno okupljanje, te da zauzme svoju poziciju među vodećim poslovnim dešavanjima ovog tipa u regionu i da ujedno privrednicima i predstavnicima BiH pomogne u razmjeni ideja, znanja i iskustava koja mogu pomoći kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i sveopštem privrednom razvoju, kako Republike Srpske, tako i cijele BiH.

Izvor: RTRS

Foto: swot.ba/wordpress

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *