21:17 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIH / EK DO 27. JUNA OČEKUJU USAGLAŠEN PRIJEDLOG ZAKONA O SUDOVIMA U BIH

EK DO 27. JUNA OČEKUJU USAGLAŠEN PRIJEDLOG ZAKONA O SUDOVIMA U BIH

Evropska komisija postavila je rok – do 27. juna očekuju usaglašen prijedlog Zakona o sudovima u BiH.
ekNakon jednogodišnjeg zastoja, u okviru Strukturalnog dijaloga pod okriljem delegacije EU, danas su se sastali ministri pravde. Ministar Anton Kasipović poručio je da Republika Srpska ima jasne prijedloge, na osnovu zaključaka Narodne skupštine, od kojih ne odstupa.
Vratiti Sud BiH u okvire njegovih nadležnosti, osnova je prijedloga Vlade Srpske. Na stolu je bio i prijedlog Ministarstva pravde BiH, ali se na usaglašavanje čeka od jula prošle godine. Ovaj put, Evropska komisija insistira, rok za koncipiranje prijedloga je 27. juni.
– Ja mislim da je dovoljno vremena ako ima dobre namjere. Srpska je najviše uradila na koncipiranju prijedloga, imali smo izvanrednu podršku EK, ali nisam potpuno siguran da je svima stalo do usklađivanja odnosa u BiH – izjavio je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.

Na pitanje: „Kome nije stalo?“, Kasipović kaže – ima namjera da se postojeća situacija zadrži. Predstoji i rasprava na vanrednoj sjednici Parlamenta BiH …

– Ja sam insistirao da rokovi za koncipiranje sačekaju raspravu u parlamentu, jer mislim da ćemo čuti mnogo zanimljivih uglova i viđenja – dodao je Kasipović.
Mada deklarativno, svi politički faktori u BiH izražavaju nezadovoljstvo radom sudova i tužilaštava. Šest godina strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, bez konkretnih pomaka, dokazuje da ima i zadovoljnih ovakvom situacijom.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *