11:52 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / SVIJET / EKSPLOZIJA U HEMIJSKOJ FABRICI U TEKSASU

EKSPLOZIJA U HEMIJSKOJ FABRICI U TEKSASU

Kompanija „Arkema“ potvrdila je danas da su se dogodila dvije eksplozije u njenoj poplavljenoj hemijskoj fabrici u američkoj državi Teksas i da je šerifov zamjenik prebačen u bolnicu jer je udahnuo dim.

107496

„Arkema“ navodi da je u 2.00 časa po lokalnom vremenu obaviještena iz Centra za vanredne situacije okruga Heris da su se dogodile detonacije i da se iznad fabrike u Krozbiju podigao crni dim.

„Organski peroksidi su ekstremno zapaljivi i, kao što je usaglašeno sa javnim zvaničnicima, najbolje je pustiti da sami izgore“, dodaje se u saopštenju.

Kompanija upozorava lokalno stanovništvo da je ovaj proizvod uskladišten na više lokacija u Krozbiju i da postoji opasnost od dodatnih detonacija.

„Molimo vas da se ne vraćate u zonu evakuacije“, zaključuje se u saopštenju.
Lokalna policija saopštila je na „Tviteru“ da su se još devetoro ljudi sami javili u bolnicu iz predostrožnosti.

Kompanija je prije dva dana evakuisala preostale radnike iz ooštećenog postrojenja, a zvaničnici su naredili i evakuaciju građana u krugu od 2,4 kilometra oko fabrike.

U postrojenju se proizvodi organski peroksid, koji se koristi za izradu plastičnih materijala, boja i ostalih sintetičkih proizvoda.

Zvaničnici „Arkeme“ ranije su rekli da ne mogu da spriječe eksplozije u fabrici u narednim danima, jer je nivo vode suviše visok.

Dijelovi Teksasa i dalje su poplavljeni poslije prolaska uragana „Harvi“.

 

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *