13:37 , петак , 19 јул 2019
Početna / BIH / EMIR KUSTURICA BIĆE SAVJETNIK U PREDSJEDNIŠTVU BiH

EMIR KUSTURICA BIĆE SAVJETNIK U PREDSJEDNIŠTVU BiH

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturicu imenovati za savjetnika.


Dodik je najavio da će promijeniti i Poslovnik Predsjedništva i unijeti zastavu Republike Srpske u ovu instituciju ili će, u suprotnom, sjednice biti održavane posredstvom linka.

On je za „Večernje novosti“ rekao da će mu bazični kabinet biti u Administrativnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu, te da će za sve što bude radio i odlučivao prvo pogledati Ustav.

Dodik je istakao da priča novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića o Kosovu kao nezavisnoj državi nije stav zvanične politike BiH, a pogotovo neće biti ubuduće.

On je rekao da ne želi da mu se pripisuje da bi mogao biti i glas hrvatskog naroda u Predsjedništvu, te naglasio da mora da se zna da on nije taj koji će raditi na štetu hrvatskog i bošnjačkog naroda.

„U svemu što se radi u BiH moraju da budu vidljiva dva entiteta i tri naroda i tu se priča završava ako hoćemo da radimo kako treba“, istakao je Dodik.

On je naveo da će ostalim članovima Predsjedništva predložiti da donesu odluku kojom bi zatražili od Evropske unije da BiH dobije status kandidata koji bi umogome stabilizovao stanje.

Dodik je rekao da od članstva BiH u NATO neće biti ništa, ali da može postojati određena vrsta saradnje posredstvom Partnerstva za mir.

On je naglasio da poštuje opredjeljenje naroda Srpske za vojnu neutralnost.

Dodik je rekao da je krajnje vrijeme da OHR napusti BiH, sa čime je saglasno mnogo subjekata, te vjeruje da će i nova američka administracija biti za to.

„Stranci rade svašta u BiH, posebno američki ambasador Morin Kormak. U potpunosti je devalvirala jednu takvu instituciju u BiH svojim potezima. Bila je najlošije personalno rješenje koje je SAD mogla poslati u BiH. Usložila je odnose, miješala se i u izbore, a nastavila je da to radi i poslije izbora“, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je rekao da je zadovoljan kako je glasala Republika Srpska, te da je SNSD pobijedio u Banjaluci iako se pravi slika da nije.

„Dobili smo 39 odsto za parlament BiH. Radićemo tako da svi građani u Srpskoj bolje žive. Sasvim je logično da ćemo mi dati mandatara za sastav Vlade, jer su to jasno i pokazali rezultati izbora“, naveo je Dodik.

On ističe da je u Sarajevu potreban jasan i kompaktan blok koji zastupa srpske nacionalne i političke interese Republike Srpske.

„Potrebno je jedinstvo. Živjeti u zemlji gdje je na sceni antiustavni sistem nametnut od visokog predstavnika i stranih mešetara je poražavajuća priča. Zastupam patriotsku srpsku nacionalnu poziciju. Sva prava koja imamo po Ustavu biće upotrijebljena i neću oklijevati da ta prava koristim. Očekujem podršku srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama“, kaže Dodik.

On je ocijenio da je problem SDS-a što već deset godina rukovodstvo vodi podaničku politiku.

„Izgubili su državotvornost na nivou Republike Srpske zahvaljujući Mladenu Bosiću i Vukoti Gopvedarici i uputili se prema izgradnji državnosti BiH, što je antidejtonski čin. Išli su protiv interesa Srba i Srpske“, zaključio je Dodik.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *