6:19 , недеља , 24 фебруар 2019
Početna / BIH / ENTITETI ZAJEDNO SPREMAJU PODLOGU ZA GRADNJU AUTOPUTA

ENTITETI ZAJEDNO SPREMAJU PODLOGU ZA GRADNJU AUTOPUTA

Banjaluka – Zajednička sjednica vlada RS i FBiH biće održana 28. februara ili 9. marta, a kabineti Željke Cvijanović i Fadila Novalića formiraće radnu grupu koja će se baviti infrastrukturnim projektima kao što je najavljena gradnja autoputa Sarajevo – Beograd.

Cvijanovićeva i Novalić rekli su poslije jučerašnjeg sastanka u Banjaluci da će termin zajedničke sjednice vlada odrediti nakon što dobiju informacije od ministara da li mogu svi ili bar većina prisustvovati zasjedanju.

20170125233206_228032

– Dogovorili smo se i da formiramo zajedničku radnu grupu koja će se, između ostalog, baviti i pitanjima infrastrukture, kao što je gradnja autoputa Sarajevo – Beograd. Nastojaćemo da se dogovaramo na vrijeme o svemu što je vezano za ovaj projekat počevši od trase do potrebne dokumentacije. Pored dvije trase autoputa, koje se pominju u javnosti, mi smo razgovarali i o trećoj – kazala je Cvijanovićeva.

Na sastanku je razgovarano i o poreskim zakonima, obavezama preuzetim na osnovu kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), poboljšanju poslovnog ambijenta s ciljem stvaranja boljeg životnog standarda građana, a analizirani su zakoni o radu u oba entiteta od čije primjene je prošla godina. Nezaobilazna tema je bilo i restrukturiranje entitetskih željeznica.

– RS je u decembru prošle godine završila sve što je od nje očekivano, odnosno realizovala sve prethodne mjere prema MMF-u. Dva entiteta se ne uslovljavaju, već razgovaraju o svim stvarima, a među njima su i akcize – kazala je Cvijanovićeva.

Napomenula je da će biti štete za poljoprivredne proizvođače zbog početka primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU.

– Žao mi je što neke stvari koje su obećavane kada je usvajana adaptacija nismo dobili na vrijeme. Nismo dobili ni analizu Svjetske banke, niti definisali šta nam je na raspolaganju od pomoći – istakla je Cvijanovićeva.

Novalić je rekao da su nastojali da usaglase poteze koji će uslijediti u ovoj godini.

– Vlade sinhronizovano rade na poboljšanju života građana. Usaglašavamo buduće korake, dio njih je iz reformske agende, a cilj je harmonizacija propisa i poslovnog okruženja u dva entiteta. FBiH ima malo teži zadatak od RS, jer pored dva parlamenta kroz koje prolaze dokumenta imamo i kantonalne institucije. Idemo sporije i na teži način i zbog toga će naši timovi doći u RS da bi preuzeli iskustva. Postoji i obrnuta situacija – naveo je Novalić i dodao da ima dobru saradnju sa Vladom RS i da će tako biti i ubuduće.

Poljoprivreda

Željka Cvijanović je rekla da je budžet RS koncipiran na realnim osnovama i da bi voljela da je veći, ali da to nije realno.

– Očekujem da će novac od ruskog klirinškog duga prema BiH uskoro biti na računima entiteta, a ranije smo rekli da će poljoprivrednici biti prioritet u isplati kada ovaj novac bude doznačen – kazala je Cvijanovićeva komentarišući najave udruženja poljoprivrednika da će oboriti budžet zbog neizmirenih obaveza prema njima.

 

IZVOR-GLAS SRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *