8:00 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / EPISKOP IGNJATIJE: HRIŠĆANSTVO JE ZAJEDNICA

EPISKOP IGNJATIJE: HRIŠĆANSTVO JE ZAJEDNICA

NJegovo preosveštenstvo episkop braničevski Ignjatije, na večerašnjem predavanju u Bijeljini o temi „Pokajanja za vaskrsenje“, istakao je da je hrišćanstvo Crkva i zajednica i da niko ne može biti hrišćanin sam za sebe.„Naša vera i hrišćanski život uvek je okrenuta zajednici, to je ono što kaže Gospod. Ako kažete da volite Boga, a mrzite bližnjega svoga, lažete, zato što u hrišćanstvu nije moguće imati zajednicu sa Bogom mimo zajednice sa čovekom“, rekao je vladika Ignjatije.

vlcsnap-2016-04-11-08h40m10s671
Episkop braničevski istakao je da pravoslavlje karakteriše život zajednice sa Bogom i sa drugim čovjekom.

„Nažalost, to često zaboravljamo i nekako smo od naše vere stvorili ideologiju pa mislimo da činimo uslugu Bogu kada mrzimo drugoga, ogovaramo i sudimo, a vera je upravo zajednica, ljubav prema drugom čoveku, jer ljubav gradi zajednicu i gradi Crkvu“, kaže episkop braničevski.

Vladika je istakao da je potrebno mnogo truda da čovjek prihvati drugog čovjeka, koji je drugačiji i naglasio da je za to potreban podvig koji čovjeka vodi u zajednicu sa drugima, u hrišćansko življenje.

„Svi nosimo u sebi tu klicu netrpeljivosti prema drugima. Prvorodni greh je neprihvatanje drugoga i to nas prati, stalno se borimo sa tim, ali biti toga svestan, to znači boriti se, podvizavati se da prihvatiš drugog čoveka“, zaključio je vladika Ignjatije.

U organizaciji Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske, u Bijeljini od 20. marta traje Velikoposni ciklus predavanja o zajedničkoj temi „Pokajanja za vaskrsenje“.

Publika u Bijeljini do sada je čula predavanje NJegovog preosveštenstva episkopa bačkog Irineja, mitropolita crnogorsko-primorski Amfilohija i Predraga Dragutinovića, profesora na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Ovogodišnji ciklus predavanja završava se 17. aprila predavanjem Srboljuba Ubiparipovića, docenta na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Sva predavanja održavaju se u Centru za kulturu u Bijeljini od 19.00 časova i ulaz je slobodan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *