5:36 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / BIH / EPOHALNO OTKRIĆE: NASA PRONAŠLA NOVU ZEMLJU

EPOHALNO OTKRIĆE: NASA PRONAŠLA NOVU ZEMLJU

Američka svemirska agencija (NASA) potvrdila je na današnjoj telekonferenciji da je pronašla nastanjivu planetu nalik Zemlji.

NASA 1

Novootkrivena planeta, nazvana Kepler-452b, nalazi se u sazvežđu Labud, a udaljena je od Zemlje 1.400 svetlosnih godina.

Njeno prisustvo uočeno je zahvaljujući teleskopu Kepler koji je lansiran je 2009. godine sa ciljem proučavanja raznovrsnih planetarnih sistema u galaksiji Mlečni put.

Planeta Kepler-452b veća je od Zemlje u prečniku za 60 odsto, a uprkos tome što još uvek nisu ustanovljene karakteristike njenog sastava, naučnici smatraju da je u pitanju stenovita planeta.

NASA2

Potrebno joj je 385 dana da obiđe pun krug oko svoje zvezde, od koje je samo 5 odsto udaljenija nego Zemlja. Ovo nebesko telo iste je temperature kao Zemlja, s tim što je 20 puta osvetljenije od nje.

“Kepler-452b smatramo starijim i većim Zemljinim rođakom. U pitanju je planeta najsličnija Zemlji”, izjavio je Džon Grinsfild iz NASA-inog Direktorata za naučne misije u Vašingtonu.

U pitanju je najmanja do sada pronađena planeta u “nastanjivoj zoni” zvezde – onoj u okviru koje je moguće da se na površini planete pojavi voda u tečnom obliku.

Kepler-452b star je oko 6 milijardi godina (oko jednu i po milijardu godina stariji je od Sunca), a zbog slične pozicije, rotаcije oko zvezde i umerenih uslovа, nije isključeno da su se na njemu javili vanzemaljski oblici života.

NASA 3

Ova planeta takođe bi mogla da nam pruži uvid u Zemljinu budućnost.

„Ukoliko je Kepler-452b zaista stenovita planeta, njen položaj u odnosu na njenu zvezdu mogao bi da znači da je u svojoj klimatskoj istoriji već ušla u fazu staklene bašte”, izjavio je doktor Dag Kaldvel, naučnik Instituta za proučavanje vanzemaljske inteligencije (SETI).

Prema njegovim rečima, moguće je da pojačano zračenje energije sa njenog sunca zagreva njenu površinu i uzrokuje isparavanje okeana. Time bi ujedno voda sa planete mogla nepovratno da nestane.

„Kepler-452b mogao bi da prolazi kroz ono što našu planetu čeka za milijardu godina, kada Sunce bude ostarilo i počelo da raste”, zaključio je Kaldvel.

Rezultati istraživanja biće objavljeni u časopisu “The Astronomical Journal”.

IZVOR: NASA / BBC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *